Utorak, 11 svibnja, 2021

Tromjesečna Belmina Ibrišević dobila šansu da ode na liječenje

Nemojte propustiti

Majka oboljele tromjesečne Belmine Ibrišević, Fatima, poručila da je potrebno donijeti trajno rješenje o JMBG kako nijedno dijete ne bi došlo u poziciju u koju je dovedena njena kćerka

prosjedi-zgrade-institucije
Foto: Depo

Danas donesena privremena odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o početku izdavanja jedinstvenog matičnog broja omogućit će, uz ostalo, izmiještanje na liječenje u inostranstvo tromjesečne bebe iz Sarajeva Belmine Ibrišević.

Fatima Ibrišević, majka Belmine Ibrišević, teško oboljele djevojčice koja nije mogla otići na liječenje jer joj nije mogao biti izdat jedinstveni matični broj u Bosni i Hercegovini, izrazila je zadovoljstvo privremenom odlukom Vijeća ministara BiH kojom je omogućeno da država nakon skoro četiri mjeseca ponovo počne izdavati JMBG, javlja agencija Anadolija.

– Prvi problem je riješen, matični broj. Sada čekamo tačnu dijagnozu, ljekari su rekli da moja kćerka mora ići u Njemačku. Sada nam ostaje problem novca, rekla je Ibrišević.

Kada joj je muž javio da njihova beba kojoj su ljekari preporučili liječenje u inostranstvu ne može dobiti matični broj, a samim tim ni putnu ispravu BiH, Fatima kaže da je bila šokirana.

– Moja beba, samo sam gledala u nju i mislima šta će biti s njom. Ova vijest sada me je stvarno obradovala, kazala je Fatima Ibrišević.

Sljedeći korak je prikupljanje novca i uspostavljanje konačne dijagnoze. Majka Ibrišević je kazala kako se radi o imunološkoj bolesti, ali precizna dijagnoza još uvijek nije postavljena.

– Novac ćemo prikupljati humanitarnim akcijama. Nekako ćemo sve riješiti. Kada smo uspjeli ovo, uspjećemo i to, istakla je Ibrišević, poručivši ostalim majkama da se bore na sve načine kao i ona.

– Nadam se da će donijeti konačnu odluku, a ne privremenu. Za sada, hvala im. Ovo je privremeno, ali šta se može desiti kada ovo istekne? Može biti neki ozbiljniji slučaj od mog, poručila je Ibrišević.

Nekoliko desetina roditelja djece rođene nakon 12. februara ove godine, koja nisu mogla dobiti JMB jer je Ustavni sud BiH prethodni zakon proglasio neustavnim, a Parlament BiH nije donio izmjene ili novi zakon, okupilo se jutros ispred zgrade institucija BiH zahtijevajući od Vijeća ministara donošenje zakona o JMB. Automobilima su blokirali ulicu u neposrednoj blizini zgrada institucija BiH.

Ni nakon vijesti da je Vijeće ministara donijelo privremenu odluku o izdavanju JMBG, koja će važiti 180 dana, do kada se očekuje usvajanje zakona u Parlamentu BiH, roditelji i okupljeni građani se nisu razišli, tražeći trajno rješenje.

U međuvremenu, jedno vozilo pokušalo je napustiti parking zgrade Parlamenta BiH, ali su demonstranti blokirali izlaz i spriječili ga da izađe.

Građani su istakli kako se u odluci Vijeća ministara ne navodi da ona važi 180 dana i tražili da se njihov zahtjev ispuni odmah, na isti način na koji ministri „donose zakone i povećavaju sebi plate kad im odgovara“.

(Bh-index/Anadolija)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Skandal u Beogradu užario region: Na svečanosti povodom Dana Evrope u prisustvu državnog vrha izvođene fašističke pjesme!

9. maja, u Beogradu je održana svečana akademija povodom Dana pobjede, kojoj je prisustvovao čitav srbijanski državni vrh. Svečana...

Možda vas zanima i ovo