Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Tropske vrućine u BiH: U autu 50°C, jedini spas na kupalištima

Nemojte propustiti

Čak 50 stepeni Celzijusovih pokazao je jučer termometar koji smo postavili u vozilo, a da je ta sprava imala još koji podiok, nema sumnje da bi živa dostigla i veću brojku.

Vani je bilo dosta prijatnije, ali su, ipak, gradske ulice bile neuobičajeno prazne, što i ne čudi ako se zna da je temperatura u hladu dostizala i do 37 stepeni Celzijusovih.

Baš toliko je u 15 časova izmjereno u Mostaru, a u ostalim gradovima bilo je nešto podnošljivije, pa je tako u Banjaluci evidentirano 35, a u Sarajevu su zabilježena 32 stepena.

Banjalučani su masovno spas tražili na kupalištima, a oni koji su bili prinuđeni da po najvećim vrućinama prođu gradom odlučivali su se na “debelu” hladovinu, tako da se pješačilo tek trećinom Gospodske ulice.

Sličnu scenu zabilježili smo i u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, jednoj od najprometnijih u ovom gradu, kojom je prolazilo tek poneko vozilo.

Da situacija nije nimalo bezazlena, pokazuje i podatak da se na sajtu Federalnog hidrometeorološkog zavoda pojavio narandžasti meteoalarm, koji je na snazi još sutra i prekosutra, od 13 do 17 časova, i to za cijelu BiH, a upozorava na visoke temperature vazduha, ali i UV indeks.

Upozoravaju i stručnjaci da i te kako treba da se pazimo, a osim na kategorije stanovništva na koje ovakvo vrijeme negativno utiče, odnosi se to i na putnike, jer, kao što je poznato, temperature u vozilu, kada tek ulazite, a ono je na otvorenom suncu, znaju biti nepodnošljive.

“Zbog visokih temperatura vozačima savjetujemo da, po mogućnosti, izbjegavaju putovanje, posebno na duže relacije u najtoplijem dijelu dana, te da prave češće pauze tokom vožnje i konzumiraju dovoljnu količinu tečnosti”, rekao je Perica Pećanac, portparol Auto-moto saveza RS.

Sindikalne vođe pozivaju poslodavce da zbog ekstremno visokih temperatura poštede radnike čija priroda posla nalaže da novac zarađuju na otvorenom.

“Svi radnici iz sektora građevinarstva rade na otvorenom, a i radnici iz komunalnog sektora. Za njih poštede nema. Stvar je u tome što to nije ljudski. Nije nikakvo čudo to što se dešava da ljudi padnu na asfaltu i završe u bolnici”, ističe Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

A, osim na ljude, ovakvo vrijeme utiče i na biljke, pa su tako iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS saopštili da visoke temperature i relativno malo padavina negativno utiču na sve poljoprivredne kulture.

Oprez se stanovništvu savjetuje i narednih dana, jer meteorolozi najavljuju temperature od 32 do 38 stepeni, s tim što će sutra na sjeveru i jugu BiH lokalno biti i do 40 stepeni. Potom će uslijediti osvježenje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo