Srijeda, 20 listopada, 2021

Trump: Postoji mnogo opcija oko Sjeverne Koreje, strpljenju je kraj

Nemojte propustiti

Američki predsjednik Donald Trump oštro je kritkovao “nesmiljeni i brutalni režim” u Sjevernoj Koreji i rekao da postoji “jak i solidan plan” za rješavanje pitanja nedozvoljenih nuklearnih i balističkih raketnih programa Pjongjanga.

Trump je nakon sastanka sa južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom u Vašigntonu rekao da akcije Sjeverne Koreje “zahtijevaju odlučan odgovor”.

Prije sastanka sa južnokorejskim predsejdnikom Trump je rekao da postoji “mnogo opcija oko Sjeverne Koreje”.

Tokom konferencije za novinare nakon sastanka, Trump, međutim, nije precizirao opcije, ali je rekao da je era strateškog “strpljenja” sa Sjevernom Korejom “propala”.

“Naš je cilj mir, stabilnost i prosperitet regije, ali Sjedinjene Države će se braniti – uvijek će se uvijek braniti – i uvijek ćemo braniti svoje saveznike”, rekao je Trump.

“Usko sarađujemo sa Južnom Korejom i Japanom, kao i partnerima širom svijeta, na nizu diplomatskih, sigurnosnih i ekonomskih mjera kako bismo zaštitili svoje saveznike i naše građane od ove prijetnje poznate kao Sjeverna Koreja”, poručio je Tramp.

Sjeverna Koreja provela je dva atomska ispitivanja i desetke balističkih raketnih lansiranja tokom proteklih godinu i po dana.

Ujedinjeni narodi zabranili su zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa i raketnih testova, ali je iz Pjongjanga poručeno da su potrebni “za borbu protiv agresije SAD-a”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo