Subota, 27 studenoga, 2021

Trzate se u snu? Evo uzroka i značenja

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Trzanje u snu možda vas neće ni probuditi, ali ako ne spavate sami, možda probudite svog partnera ili partnericu. Kako biste doskočili trzajima, liječnici savjetuju nekoliko stvari.

Ponekad se usred noći probudite uslijed vlastitoga trzanja rukama, nogama ili pak čitavim tijelom ili vas pak netko drugi opomene da se u snu trzate, a sami toga niste ni svjesnu? Trazji u snu povezani su sa živcima, odnosno živčanim podražajima, ali to ne znači da signaliziraju neku bolest. Riječ je o fiziološkoj reakciji i najčešće se događa kada se mišići opuštaju, odmah na početku sna.

Trzaji su učestaliji i jači što ste umorniji, što ste više pod stresom, napeti ili pak uzbuđeni.

Te živčane mišićne reakcije povezane su i sa snovima. Sanjate li kakvu aktivnost, pokret, veća je mogućnost da će vam se trzati i pojedini dijelovi tijela. Snaga je to podsvijesti koja ostaje budna i kada mi spavamo. Isto će se dogoditi i ako

vas bole dijelovi tijela, pomicanja će u tom slučaju biti reakcija vašeg tijela na bol i tako ćete smanjivati neugodu.

Trzanje u snu možda vas neće ni probuditi, no ako ne spavate sami, možda probudite svog partnera ili partnericu. Kako biste doskočili trzajima, liječnici savjetuju nekoliko stvari:

– Izbjegavajte stresne situacije jer je veliki neprijatelj zdravlju.
– Prije sna popijte lipov čaj ili sličnu biljnu mješavinu kako bi se tijelo opustilo prije nego što legnete.
– Topla kupka prije sna pomaže za opuštanje tijela.
– Pokušajte lijegati redovito i nastojte spavati po osam sati dnevno.

Ako su trzaji učestali i zabrinjavaju vas, možete potražiti savjet liječnika, no činjenica je da se poznate bolesti živčanoga sustava rijetko očituju na taj način.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo