Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Tržište halal industrije “teško” 2,3 bilijarde dolara

Nemojte propustiti

Halal industrija će u budućnosti rasti zbog ekspanzije muslimanske populacije širom svijeta i većeg broja certificiranih proizvoda koji su u skladu s islamskim šerijatskim zakonom, a njena globalna vrijednost sada iznosi 2.300 milijarde dolara, saopćili su stručnjaci.

Širok spektar halal proizvoda, od hrane koja ne sadrži svinjetinu do financijskih i turističkih usluga, bilježi porast, s obzirom na povećanje broja muslimanske populacije, prenosi agencija AFP.

“Broj halal proizvoda raste, jer ih mi svake godine povećavamo za 2,5 do 3,0 posto. Islam je najbrže rastuća religija”, izjavio je predsjednik Islamskog savjeta za hranu i prehranu, Muhamed Čadri.

“Halal je životni stil. Zemlje poput Japana i Južne Koreje prednjače u prihvaćanju halal proizvoda u njihovim restoranima i hotelima kako bi privukle što više turista iz muslimanskih zemalja”, izjavio je Čadri.

Prema njegovim riječima, ova industrija, ukupne vrijednosti 2.300 milijardi dolara, ima 1,8 milijardi potrošača, kolika je trenutno, prema nekim procjenama, muslimanska populacija, navodi francuska agencija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo