Subota, 24 rujna, 2022

Tunelima na Ivan-sedlu do čistijeg zraka u Sarajevu

Nemojte propustiti

Trasom autoceste koridora 5C planirano je probijanje dva tunela na Ivan-sedlu, a protok zraka koji će se stvoriti izgradnjom cijevi bit će od velike koristi, jer će njegovim strujanjem kroz tunel biti smanjena zagađenost u Sarajevu.

zagadjenostProjekt koji je urađen poklapa se s idejnim projektom koji je bio osmišljen prije 50 godina, kada su se Sarajlije, kao i proteklih dana, gušile u sumpordioksidu zbog slabe ili nikakve cirkulacije zraka, a probijanje tunela bilo je jedno od rješenja za ovaj dugogodišnji problem.

Profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu Osman Lindov kazao je da se izgradnja dva tunela na trasi koridora 5C već projektira.

– Prečnik tunela predviđen je za autocestu, tako da će pomoći u boljoj cirkulaciji zraka. Znam da je ideja o probijanju tunela kroz Ivan i ranije postojala radi reguliranja cirkulacije i ovaj se projekt poklopio s tim. To će zasigurno pogodovati boljoj cirkulaciji zraka za samu kotlinu Sarajeva – kaže prof. Lindov.

Bivši gradonačelnik Sarajeva Salko Selimović u razgovoru za “Dnevni avaz” prisjetio se ranije ideje probijanja tunela kroz Ivan-sedlo.

– Zagađenost zraka i tada je bila prevelika. Zbog toga su se stručnjaci usaglasili da se napravi tunel na Ivan-sedlu da bi zrak mogao bolje cirkulirati. Osim tog tunela, bilo je riječi i o probijanju tunela prema Lukavici i Vogošći. No, s obzirom na to da su u pitanju bili skupi projekti, od toga se, naravno, odustalo. Jedna od ideja bila je i postavljanje velikih vjetrenjača na Bembaši, ali je i to propalo – ističe Selimović.

Prema njegovim riječima, otvaranje bilo kakvog prostora za cirkulaciju ustajalog zraka bit će od velike koristi.

– Budući da je Sarajevo u kotlini i da se u posljednje vrijeme loži sve i svašta, a i povećan je broj vozila, izgradnja tunela na izlazima iz Sarajeva definitivno će “otjerati” zagađeni zrak iz ove kotline – kaže Selimović.

Sarajevo je grad na 500 metara nadmorske visine, a okružen je mnogim visokim planinama i faktički se nalazi u kotlini koja, kada nema vjetra, ne omogućava strujanje zraka, kazao je klimatolog Željko Majstorović.

– Ideja pravljenja tunela kroz Ivan-sedlo postojala je prije 50 godina. Projekt je pokrenuo profesor s Mašinskog fakulteta. No, propao jer nije bio tehnički izvodljiv. Zimi se stvara ledeno jezero, jer je hladniji zrak teži od toplog i taloži se na dnu kotline, pa imamo ovoliko zagađenje i maglu. Sada je sloj zagađenosti dinamičan, jer zrak ne cirkulira – kaže Majstorović.

(Depo.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mladi neće za volan, Evropi fali 400.000 vozača

Prema studiji konsultantske firme Transport Intelidžens, procenjuje se da Evropi nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne potrebe,...

Možda vas zanima i ovo