Utorak, 5 prosinca, 2023

Turčin napravio tespih od meteorita

Preporučeno

Turčin Mesut Kasikci koji živi u Francuskoj i za sebe kaže da je lovac na meteorite, došao je na zanimljivu ideju – od meteorita je napravio tespih. Kasikci je za agenciju Anadolija kazao da zbog velike ljubavi prema svemiru sakuplja meteorite različitih veličina.

Tespih od meteorita (Foto: Anadolija)
Tespih od meteorita (Foto: Anadolija)

Također, istakao je da posjećuje razne zemlje svijeta kako bi pronašao razne vrste meteorita.
“Ja sam lovac na meteorite. Trenutno imam kolekciju meteorita sa 50 različitih mjesta diljem svijeta. Kako bih ljudima u najboljem svjetlu predstavio meteorite i njihovu vrijednost, odlučio sam da od njih napravim tespih”, rekao je Kasikci.

Upravo se čita:  Cazinjanin zaplivao u hladnom jezeru pa zapjevao: "Krajišnik sam ja ponosim se tim"!

Objasnio je da su mali komadi meteorita od kojih je napravljen tespih kupljeni u Južnoafričkoj Republici.

“Također, u Južnoj Americi sam našao mjesto gdje su dobro oblikovali meteorit za tespih. Trebalo je godinu dana da se završi tespih”, kazao je Kasikci.

Istakao je da je prilikom izrade tespiha korišten samo najbolji materijal.

Upravo se čita:  Motociklista skupo platio što je prkosio svim zabranama, ali i logikama: "Eno ga, pade!"

“Tespih se sastoji od 33 mala meteroita. Svaki je dug jedan centimetar. Željezo u meteoritima je teško oko 450 grama. Također, lanac tespiha je zlatni. Historijski muzej za prirodu u Parizu je potvrdio da je tespih napravljen od meteorita”, rekao je Kasikci.

Ispričao je da se prelijepo osjeća dok u rukama drži tespih od meteorita.

“To je moje srce. Kada u rukama držim ovaj tespih osjećam se nekako posebno. Mnogo para sam potrošio kako bi sakupio meteorite za tespih, ali u svemu ovome duhovna dimenzija je mnogo važnija”, kazao je Kasikci.

Upravo se čita:  Biste li za ovo platili 10 eura? U Njemačkoj mu je to cijena: ‘Imam u selu šleper ovoga, nisam znao da sam milioner‘

Dodao je da na putovanjima diljem svijeta nosi i tespih od meteorita. Objasnio je da je vlaga najveći neprijatelj meteoritu te da posebnu pažnju pridaje zaštiti meteorita od ove opasnosti.

“Zato pazim da znoj s ruku ne pređe na meteorite pa da ih ne uništi”, istakao je Kasikci.

(Anadolija)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo