Utorak, 17 svibnja, 2022

Turčin ofarbao radnju na Baščaršiji u plavo, mora vratiti u prvobitno stanje

Nemojte propustiti

Općina se zahvaljuje dobronamjernim i društveno odgovornim građanima koji su odmah reagovali i nakon farbanja prostora obavijestili nadležne službe i poslali fotografije sa lica mjesta.

Općina Stari Grad reagirala je nakon dojave građana da je jedna od radnji na Baščaršiji prefarbana u plavu boju čime je narušen izgled samog jezgra Baščaršije.

“Inspektori Službe za opću upravu u inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo jutros su pokrenuli prekršajni postupak protiv lica Turk Atila – turskog državljanina koji je zakupac poslovnog prostora u ulici Abadžiluk broj 10 zbog izvođenja nedozvoljenih radova farbanja poslovnog prostora u jarko plavu boju, čime je ozbiljno narušen izgled starogradske čaršije koja je još 2014. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Prema informacijama iz Službe za opću upravu u inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo, inspektori su rano jutros izašli na teren, ali nisu nikoga zatekli na licu mjesta, te su ostavili obavijest o hitnom javljanju nadležnom inspektoru. Nakon toga, inspektoru se javilo gore navedeno lice, turski državljanin, kome je naloženo da u roku od 24 sata portal vrati u prvobitno stanje, i izvrši njegovo farbanje u odgovarajuću boju.

Općina Stari Grad ističe da ovo nije prostor u vlasništvu ovog organa uprave, već je utvrđeno da su vlasnici prostora Džido Senada i Šemsudin Zahirović, protiv kojih će također biti pokrenuti prekršajni postupci zbog ovakvog skrnavljenja najuže starogradske jezgre, te će se suočiti sa sankcijama za protuzakonite postupke. Općina Stari Grad Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, najoštrije osuđuje ovaj i sve slične pokušaje narušavanja izgleda starogradske jezgre kao zaštićenog nacionalnog spomenika, te upozorava nedobronamjerne i neodgovorne pojedince da se takvi pokušaji neće tolerisati.

Također, Općina se zahvaljuje dobronamjernim i društveno odgovornim građanima koji su odmah reagovali i nakon farbanja prostora obavijestili nadležne službe i poslali fotografije sa lica mjesta. Zajedničkim djelovanjem na suzbijanju ovakvih neregularnosti postići ćemo ljepši, uređeniji i kvalitetniji izgled Baščaršije, ali i ostatka Starog Grada”, navode iz Općine.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Guverner pogođene regije: Ukrajina izvršila napad u Rusiji, ima poginulih

Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene na jugozapadu Rusije u granatiranju iz Ukrajine, objavio je danas ruski...

Možda vas zanima i ovo