Utorak, 28 rujna, 2021

Turisti šokirani visokim cijenama na hrvatskom primorju: Ležajka na plaži skuplja od smještaja, ‘skromni’ ručak 35 KM

Nemojte propustiti

Bliži se sezona godišnjih odmora i većina se Bosanaca sprema na more. Nažalost, godišnji odmor uz obalu je za mnoge postao luksuz, pa se tako daju u potragu za jeftinim smještajem… Za one koji žele ljetovati u Hrvatskoj, portal “Source” je malo istražio šta se nudi i po kojim cijenama.

Cijene smještaja u Hrvatskoj

Iako Dubrovnik važi za najskuplji hrvatski grad tu se mogu naći povoljni apartmani od 56 KM na noć, ali cijene se kreću i do 200 KM. Na Korčuli cijene apartmana se kreću do 60 KM pa naviše. U Splitu se cijene kreću od 66 pa do 400 KM. U Zadru od 60 do 100 KM. Pelješac koji se nalazi na poluostrvu nudi smještaj i od 38 KM, ali prosječne cijene su između 80 i 100 KM , dok u Makarskoj koju inače najčešće posjećuju bh. turisti apartmani se mogu naći po cijeni od 38 KM za noć.

Sudeći po ovim cijenama koje smo pronašli na internetu, za šest noćenja trebate izdvojiti od 230 do 1000 KM, u zavisnosti od mjesta te kvalitete i udaljenosti apartmana od plaže. Cijene dvije ležaljke i suncobrana, kreću se od 24 KM.

lezaljke za plazu

Poređenja radi, cijene smještaja na Crnogorskom primorju su poprilično niže, tako u Ulcinju, Tivtu, Sutomoru, Kotoru, Baru, Budvi i Herceg Novom možete naći smještaj po cijeni od 14 do 20 KM po osobi, dok se cijene aparmana u navedenim mjesti kreću od 40 do 200 KM. Cijene dvije ležaljke i suncobrana, kreću se od 12 KM.

Ukoliko ste odlučili ljetovanje povjeriti turističkim agencijama, te ne želite “rizikovati”, u agencija “Relax Tourse” su i ove godine pripremili širok izbor najrazličitijih aranžmana, čije se cijene kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada KM.

Govoreći o ponudi u Hrvatskoj, Aida Jašarević – Terzić, PR agencije “Relax Tourse”, je izdvojila slijedeće:

“Za one koji su sa malo većim porodicama a malo nižim primanjima nudimo hit ponudu i ove godine kao i proteklih 10. godina. Dakle, najpovoljnije mjesto na Jadranu u hotelu Komodor u mjestu Perna pokraj Orebića, gdje po nevjerovatnoj cijeni od 46 KM boravite uz doručak i večeru. Za boravak na bazi all inclusiv usluge, trebate doplatiti dodatnih 20 KM“, kaže Aida za Source.ba, te dodaje:

„Kada je u pitanju Hrvatska, imamo još jednu atraktivnu ponudu a to je hotel Bossina u Zaostrogu, po povoljnoj cijeni od 22 eura za puni pansion“.

Turisti šokirani visokim cijenama

Kako se približiva ljetna sezona, cijene u ugostiteljskim objektima na Hrvatskom primorju, postaju paprene, i običnom čovjeku se od brojki bukvalno zavrti u glavi. Tako turisti za skromniji ručak u Hrvatskoj moraju iskeširati najmanje 35 KM. Ta skromnji ručak podrazumijeva picu, sok, kuglu sladoleda i kafu. Poređenja radi, isti meni na Crnogorskom primorju platit ćete 18 KM.

racun dubrovnik

Po skupoći prednjači Dubrovnik, a zatim Hvar i Opatija.

Ovog puta cijena je pogodila i neimenovani bračni par koje je večera u jednom dubrovačkom restoranu koštala 952 kune (250 KM), piše Index.hr. Među zanimljivijim stavkama na računu je postavljanje stola koje košta 42 kune (oko 11 KM) po stolu, sezonska salata koštala ih je 86 kuna (22 KM), a flaširana voda 36 kuna (9 KM).

Inače u dubrovačkim kafićima turisti su kapućino plaćali 8 KM, kafu 6 KM, flašu vode od 2,5 litra 7 KM, a limunadu 11,5 KM.

U Opatiji i Hvaru su slične cijene. Tako, ručak ili večera za dvoje košta oko 200 KM.

Česte su žalbe i na cijene u restoranima kraj autoputa gdje su neki turisti kolu i hamburger znali platiti i po 60 kuna (15KM). Također, mediji navode i slučaj serviranja piva po cijeni od 20 kuna (5 KM) s tim da je na pivu vidljivo da je kupljeno na akciji u paketu 3+1 gratis, a cijena limunade u Drveniku košta 48 kuna (11,5 KM).

Inače, Hrvatska ima najljepše more i općenito morski ambijent, međutim, iz godine u godinu gube na gostoprimstvu a cijene dižu “u nebesa”….

“Često znamo precijeniti svoje turističko gostoprimstvo, a zažmiriti na mali milion loših stvari s kojima dočekujemo goste. Jedna od takvih jesu i cijene, gdje se udomaćilo zastraniti u čistoj pohlepi”, izjavila je jedna mještanka Dubrovnika za hrvatske medije. /Source.ba/

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo