Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Turistička sezona u Neumu uveliko traje: Ovo su cijene smještaja i usluga!

Autor:N1

Nemojte propustiti

Kafu, tik uz plažu, možete popiti za 2,50 KM, kiselu za istu cijenu, sokove za 3 KM, a pizze se kreću između 7 i 15 KM. Kugla sladoleda, jeftinija nego u Sarajevu, košta 1 KM.

Turistička sezona u Neumu, jedinom bh. gradu na moru uveliko traje. Turisti su većinom građani Bosne i Hercegovine i dijasporci.

Konobar hotela “Sunce”, jednog od najisaknutijih hotela u Neumu, kaže za N1, ipak da se po broju gostiju osjeti da i nema toliko gostiju kao što je bilo prije pandemije Covid 19.

“Nekada u Neumu bude i po 30.000 ljudi, vjerovali ili ne vjerovali. Neum ne može toliko primiti ljudi, jer nema tog smještajnog kapaciteta, ali dođe narod i preko dana samo da se okupa”, govori naš sugovornik koji radi u Neumu od osamdesetih godina.

Ono sto je primjetno itekako, Neum je čist grad. Iako su plaže krcate, teško se može vidjeti papirić na njima ili na ulici. Kanti za smeće ima na svakom ćosku, a more je za ovaj dio sezone čisto i toplo.

U hotelima, zavisnosti od “star ratinga”, cijene za dvije osobe, na primjer sa uključenim doručkom, kreću se od 100 do 250 KM. Sobe i apartmani su jefitniji. Pa tako, cijene po osobi za noć idu od 40 KM pa na gore.

Kafu, tik uz plažu, možete popiti za 2,50 KM, kiselu za istu cijenu, sokove za 3 KM, a pizze se kreću između 7 i 15 KM. Kugla sladoleda, jeftinija nego u Sarajevu, košta 1 KM. Svježi morski specijaliteti mogu se pojesti gotovo u svakom restoranu. Za lignje ćete izdvojiti 20 KM, salatu od hobotnice ćete platiti 25 KM, srdele 12 KM, a za oradu ili lubin 35 KM.

Do Neuma danas, između ostalog možete, bez prelaska granice preko krivudave Svitave, magistralnom cestom Stolac – Neum, ali i preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Za tranzit kroz Hrvatsku do Neuma, nije vam potreban PCR test ili potvrda o vakcinisanju.

Vezano za cestu Neum – Stolac, istaknimo, procjenjuje se da će se po okončanju gradnje od Stoca do Neuma putovati nešto više od 20 minuta. Planirani završetak ovih radova je prva polovina 2022. godine.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo