Utorak, 19 siječnja, 2021

Turizam i ugostitelji trpe: Kada će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine otvoriti granice državljanima Turske, SAD-a i bliskoistočnih zemalja?

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Žestoka poruka Miloradu Dodiku iz Europske komisije: Migrante smjestiti na teritorij cijele BiH

Vlasti drugog bh. entiteta, Republike Srpske (RS), odbijaju da pomognu migrantima koji su se zadesili na njihovoj teritoriji. Vlasti...

Sud donio odluku: Avdo oslobođen optužbe za kršenje mjera izolacije, traži javno izvinjenje od Tužilaštva

- Doveden sam na rub egzistencije uz nepravdu koja mi je nanesena. Konsultovat ću se sa advokatima jer zaista...

Državljanin Bosne i Hercegovine naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Imao kalašnjikov, pištolj, bombe, municiju, palice…

Nadležni su protiv krijumčara podnili kaznenu prijavu te je do daljnje odluke državnog odvjetništva smješten u pritvor. Policajci i carinici...

Zbog kovid-pasoša Bosni i Hercegovini prijeti izolacija

Kako objašnjava infektolog Drljević, u pandemiji je najmanja jedinica država te se u takvim okolnostima sav proces organizira i...

Iako je epidemiološka situacija primarna i prioritetna, dvostruki aršini u odlukama vidljivi su na nekoliko primjera.

Splet potpuno čudnih i kontradiktorinih odluka državne vlasti okarakterisao je prethodnih nekoliko mjeseci. Pa tako i krajem augusta postoje apeli da se pomogne turizmu, a država šuti.

U Bosnu i Hercegovinu uz izuzetak proljetnog lockdowna su gotovo bez izuzetaka mogli ulaziti državljani susjednih zemalja. Među njima i državljani Srbije koja je u prethodna dva mjeseca imala možda i najveći broj novozaraženih u regiji i jednu od najvećih stopa rasta u Evropi, piše Klix.ba.

Sredinom jula Vijeće ministara BiH je odobrilo ulazak u našu zemlju i državljanima EU i onima sa šengenskom vizom uz negativan PCR test. I više od mjesec dana nakon te odluke i brojnih apela državna vlast se oglušuje i ne otvara granice za državljane Turske, SAD-a i bliskoistočnih zemalja, odakle je značajan broj turista dolazio u našu zemlju.

Iako je epidemiološka situacija primarna i prioritetna, dvostruki aršini u odlukama vidljivi su na nekoliko primjera. U konačnici dozvola za ulazak u zemlju uz negativan PCR test je minimum uslova koji bi trebao biti dovoljan i metod koji koriste mnoge države.

Gotovo sve države svijeta u svojoj borbi s koronavirusom traže balans te osim zdravstvenog aspekta pokušavaju pomoći i privredi, a prije svega turizmu. A turizam u BiH je u 2020. gotovo propao. O apsurdnosti politike koja se vodi dovoljno govori činjenica da krajem augusta federalna ministrica turizma Edita Đapo poziva državnu vlast da makar djelimično pomogne tom sektoru otvaranjem granica za potencijalne goste kojih bi definitivno bilo više da se granice otvore uz negativan PCR test za Turke, Amerikance i još neke druge.

“S druge strane, Turska kao država građanima BiH potpuno je otvorila svoje granice i mogu ulaziti bez ikakvih administrativnih barijera. Također, bitno je istaknuti da Turska ima najmanji broj zaraženih koronavirusom pa je i gledajući statistiku, potpuno nejasno zašto je ta država na crnoj listi BiH. Od Turske možemo naučiti mnogo o tome kako se pomoću skenera kontroliraju turisti na aerodromima prilikom dolaska, pa je gotovo nemoguće da vam dođe zaražena osoba. Onaj ko ima povišenu temperaturu, diskretno ga pozovu i testiraju. To isto možemo raditi i mi na našim aerodromima”, kazala je Đapo prije nekoliko dana.

A ključna odgovornost za tako nešto je na predsjedavajućem Vijeća ministara naše zemlje Zoranu Tegeltiji (SNSD).

Turistička sezona spašena je u Neumu, našem jedinom gradu na moru, zahvaljujući domaćim gostima. Ali, to nije slučaj u ostalim dijelovima BiH koji dominantno žive od turizma, Sarajevo, Mostar Jajce, Bihać, Travnik… Ti gradovi su pusti, kada su u pitanju turisti, pa bi dolazak gostiju sa istoka donekle i spasio sezonu.

“Ugostitelji neće moći finansijski izdržati ovu godinu, ako granice ne budu otvorene”, istakla je Đapo, ali je pitanje koliko sada sve to ima smisla s obzirom da smo na pragu septembra.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Avdo Avdić sve šokirao: ‘Ovi dokumenti su dokaz da je Hrvatska ilegalno prebacivala migrante u BiH’

Avdo Avdić je kazao da se lično uvjerio da se migrantima u kampu grijanje isključuje oko ponoći. Migrantska kriza i...

Možda vas zanima i ovo