Srijeda, 4 listopada, 2023

Turković i Eskobar: SAD nastavlja čvrsto podržavati BiH

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Tokom sastanka istaknuta je važnost punog funkcioniranja državnih institucija, reformi na evropskom putu te borbe protiv korupcije i usaglašavanja vanjske politike BiH sa EU, posebno u pogledu odnosa prema dešavanjima u Ukrajini.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se jučer u Vašingtonu sa Gabrielom Eskobarom (Escobar), zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD te ambasadorom Džimom Obrajanom (Jim O’Brian), šefom Ureda za koordinaciju sankcija u State Departmentu.

Upravo se čita:  Potvrđena optužnica protiv vlasnika hotela "Jablanica" Amira Džafića zbog premlaćivanja radnice Enise Klepo

Ministrica Turković je sa američkim zvaničnicima razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima te saradnji dvije prijateljske države.

Tokom sastanka istaknuta je važnost punog funkcioniranja državnih institucija, reformi na evropskom putu te borbe protiv korupcije i usaglašavanja vanjske politike BiH sa EU, posebno u pogledu odnosa prema dešavanjima u Ukrajini. Od BiH se očekuje da ispunjava svoje zakonske i međunarodne obaveze u tom pogledu.

Upravo se čita:  Odluka Vlade FBiH: Lista namirnica kojima je propisana najviša marža povećana sa devet na 15 proizvoda

Ministrica se zahvalila američkoj vladi i narodu na kontinuiranoj pomoći i snažnom angažmanu te je izrazila nadu da će i Evropska unija ubrzano odobriti kandidatski status za BiH.

Sagovornici su istakli kako SAD nastavlja čvrsto podržavati Bosnu i Hercegovinu, mir i stabilnost te njen napredak i euroatlanske integracije. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u SAD Bojan Vujić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo