Petak, 20 svibnja, 2022

Turković i Eskobar: SAD nastavlja čvrsto podržavati BiH

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Tokom sastanka istaknuta je važnost punog funkcioniranja državnih institucija, reformi na evropskom putu te borbe protiv korupcije i usaglašavanja vanjske politike BiH sa EU, posebno u pogledu odnosa prema dešavanjima u Ukrajini.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se jučer u Vašingtonu sa Gabrielom Eskobarom (Escobar), zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD te ambasadorom Džimom Obrajanom (Jim O’Brian), šefom Ureda za koordinaciju sankcija u State Departmentu.

Ministrica Turković je sa američkim zvaničnicima razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima te saradnji dvije prijateljske države.

Tokom sastanka istaknuta je važnost punog funkcioniranja državnih institucija, reformi na evropskom putu te borbe protiv korupcije i usaglašavanja vanjske politike BiH sa EU, posebno u pogledu odnosa prema dešavanjima u Ukrajini. Od BiH se očekuje da ispunjava svoje zakonske i međunarodne obaveze u tom pogledu.

Ministrica se zahvalila američkoj vladi i narodu na kontinuiranoj pomoći i snažnom angažmanu te je izrazila nadu da će i Evropska unija ubrzano odobriti kandidatski status za BiH.

Sagovornici su istakli kako SAD nastavlja čvrsto podržavati Bosnu i Hercegovinu, mir i stabilnost te njen napredak i euroatlanske integracije. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u SAD Bojan Vujić.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Komšić za HRT rekao zašto se “mora” kandidirati: Kad bih sada stao, činilo bi mi se da nisam ništa postigao

Gost ovosedmičnog izdanja HTV-ove emisije Nedjeljom u 2 voditelja Aleksandra Stankovića bio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Bilo mu...

Možda vas zanima i ovo