Srijeda, 28 srpnja, 2021

Turković ni nakon mjesec dana od presude nije u zatvoru

Nemojte propustiti

Iako je proteklo više od mjesec od kada je Suda BiH Zijada Turkovića pravosnažno osudio na 40 godina zatvora, on još nije upućen na izdržavanje zatvorske kazne te se i dalje nalazi n Pritvorskoj jedinici Suda BiH u Sarajevu, gdje uživa skoro hotelske uslove.

Ranije je za Turkovića pripremljena ćelija u najstrožije čuvanom Četvrtom paviljonu Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Zenica, ali ona još ček na svog budućeg stanara.

Inače, u drugim, čak i po visini kazne sličnim predmetima u Sudu BiH ranije se postupalo mnogo brže. Primjerice, Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine pri Sudu BiH otpremilo je 13. juna prošle godine drugostepenu presudu u predmetu “Veselin Vlahović”, a već 4. jula medijima je potvrđeno da je prebačen u KPZ Foča na izdržavanje kazne, piše Avaz.

Kako se s tako opasnim kriminalcima postupa u zemljama regiona, pokazuje primjer Milorada Ulemenka Legije, koji je, takođe, osuđen na 40 godina za pripremanje atentata na pokojnog srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Tako je 4. septembra prošle godine Apelacioni sud u Beogradu potvrdio rješenje beogradskog Višeg suda, kojim je bivšem komandantu JSO-a za još dvije godine produžen strožiji zatvorski režim u Posebnom odjeljenju KPZ-a Zabela, u koje je upućen na izdržavanje kazne prije četiri godine! Nameće se pitanje štiti li to Zijada Turkovića neko i ko.

Mada je u Zakonu Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera u BiH kao jedna od institucija odgovornih za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Suda navedeno i Ministarstvo pravde BiH, u ovoj instituciji juče su se pravdali nenadležnošću.

Upitani zbog čega Zijad Turković nije prebačen u zatvor na izdržavanje kazne te da li se u ovome slučaju postupa drugačije nego što je to uobičajena praksa, odnosno da li Turković uvažava drugačiji tretman ili eventualno ima nečiju zaštitu kako još ne bi bio prebačen na izdržavanje kazne, iz Ministarstva su nam odgovorili da je presuda u slučaju Turković izrečena i da je za svo dalje postupanje nadležan Sud BiH.
Takođe, ni predsjednica Suda BiH Medžida Kreso nije juče mogla dati objašnjenje zbog čega Turković još nije upućen na izdržavanje kazne, zatraživši da o tome razgovaramo narednih dana.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo