Subota, 2 prosinca, 2023

Turković poručila Lavrovu nakon njegovih izjava za RTRS: Niko nema pravo da prijeti građanima BiH

Preporučeno

– Tvrdnje da se nešto čini bez saglasnosti RS-a nisu tačne, u zabludu Vas dovode oni koji svoje mišljenje podešavaju prema trenutnim sagovornicima, a u isto vrijeme direktno krše Dejtonski mirovni sporazum – poručila je Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković reagovala je na izjave šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova.

– Gospodin Lavrov je u intervjuu banjalučkoj televiziji RTRS iznio niz pogrešnih interpretacija i netačnih informacija koje mogu javnost dovesti u zabludu. Bosna i Hercegovina je suverena država koja odluke donosi u demokratskoj proceduri i u skladu sa ustavom, zakonima, zakonski utemeljenim strateškim dokumentima i međunarodnim ugovorima – navodi se na početku objave na zvaničnom Facebook profilu Turković.

Upravo se čita:  Nešić negirao Dan državnosti BiH, pa isprozivao Trojku: Kako bi bilo da mi šetamo Sarajevom 9. januara?

U nastavku Turković je taksativno navela na koji način funkcioniše država BiH.

– Svi Zakoni, strategije, smjernice, odluke, su donesene, potpisane i primjenjuju se uz saglasnost svih, uključujući i predstavnike u državnoj vlasti iz Republike Srpske. Sve odluke koje se tiču stavova BiH, u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, su donesene na osnovu važećih usvojenih dokumenata!

Tvrdnje da se nešto čini bez saglasnosti RS-a nisu tačne, u zabludu Vas dovode oni koji svoje mišljenje podešavaju prema trenutnim sagovornicima, a u isto vrijeme direktno krše Dejtonski mirovni sporazum.

Upravo se čita:  Gojko Knežević na čelu Zajedničkog štaba OS BiH

Nema tu, gospodine Lavrov, nikakvog nelegalnog poticanja niti nelegalnog djelovanja. To što su izjave pojedinih političkih predstavnika iz RS nešto što Vama u trenutnoj političkoj situacija odgovara i sa čime se pokušava dobiti predizborna podrška jednog dijela srpske populacije u BiH ne znači da su to stavovi institucija, građana i države BiH.

Gospodine Lavrov, ili vam vaši domaćini serviraju selektivne i netačne informacije ili vi svjesno svojim izjavama i izjavama vašeg ambasadora doprinosite destabilizaciji ne samo BiH nego i cijele regije s ciljem širenja krize iz Ukrajine na jugoistok Evrope.

Upravo se čita:  Zukan Helez otkrio lokacije navodnih kampova za obuku u RS

Zakon o odbrani BiH koji je predvidio napredak ka članstvu u NATO i Akcioni plan u NATO doneseni su u Parlamentu BiH, uz saglasnost oba doma i uz saglasnost predstavnika sva tri konstitutivna naroda. Niko nema pravo da prijeti građanima BiH ukoliko budu provodili Zakon koji su usvojile najviše institucije ove zemlje. To je apsolutno nedopustivo! – navela je, između ostalog, Turković.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

BH Meteo: Noćas će temperature pasti za oko 20 stepeni u odnosu na trenutne!

Večeras i u noći na nedjelju (03.12.) očekuje nas nagli pad temperature! Temperatura će u većini mjesta pasti na...

Možda vas zanima i ovo