Srijeda, 8 prosinca, 2021

Turković: Rad Vijeća ministara BiH nije deblokiran, Tegeltija povukao tačke

Nemojte propustiti

Ministrica vanjskih poslova istakla je kako je pred njima ozbiljan posao i da “neće biti ničiji paravan za secesionističke avanture koje su osuđene na propast”.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održalo je danas sjednicu, ali rad ove institucije, kako je kazala ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, nije deblokiran. Turković je kazala kako je predsjedavajući Zoran Tegeltija povukao sve tačke dnevnog reda koje su predložili ministri iz reda Srba i “unaprijed dao do znanja da će glasanjem protiv onemogućiti usvajanje važnih odluka za bh. građane i državu”. Također, navela je kako su morali intervenirati u dnevnom redu sjednice i spriječiti da ANP bude odbijen.

“Bojim se da je današnja sjednica bila neuspio pokušaj da se u ovoj atmosferi odbije usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa ANP za NATO, kojeg je ranije usvojila Komisija za saradnju sa NATO, u kojoj su bili članovi iz reda sva tri konstitutivna naroda. Morali smo to spriječiti i spasiti šansu da se donese ispravna odluka zbog čega smo tražili da se ova tačka skine sa dnevnog reda. Nema nikakvog opravdanog razloga zbog čega bi ministri iz reda Srba danas bili protiv usvajanja ANP, a najavili su da će glasati protiv. Puko sastajanje bez ozbiljne intencije i efikasnog djelovanja u interesu građana izigravanje je povjerenja koje smo dobili u Parlamentu BiH. Ne možemo dozvoliti da se Vijeće ministara BiH pretvori u poligon za političke predstave i obmane građana”, navela je Turković.

Ministrica vanjskih poslova istakla je kako je pred njima ozbiljan posao i da “neće biti ničiji paravan za secesionističke avanture koje su osuđene na propast”.

“Očigledno je da nas čeka više od 400 tačaka dnevnog reda kojima moramo pristupiti apsolutno odgovorno i ozbiljno, bez ultimatuma i bilo kakvih političkih ucjena te donositi odluke u interesu građana, a ne po nečijem političkom diktatu”, poručila je Turković.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo