Nedjelja, 1 listopada, 2023

Turković sa Cavusogluom potpisala dva sporazuma oko diplomata

Autor:Patria

Preporučeno

“Zahvaljujemo Republici Turskoj za svu dosadašnju pomoć i podršku, posebno na angažmanu Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) u BiH, oko 900 projekata u BiH vrijednih više od 400 miliona dolara”, ističe Turković.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković danas se sastala s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Cavusoglua nakon čega su potpisali dva sporazuma.

Jedan je Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda, a drugi je Memoranduma o razumijevanju između Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske o razmjeni diplomata.

Upravo se čita:  Vučić: Situacija na Kosovu najkomplikovanija i najopasnija do sada

Šefica bh. diplomatije je nakon sastanka izjavila kako BiH treba podršku zemalja kao što je Turska na putu prema EU.

“Ono što je najvažnije i što Bosna i Hercegovina treba od svojih međunarodnih prijatelja, od snažnih država poput Turske, jeste podrška na međunarodnoj sceni za napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO. Turska je nedvosmisleno i nepokolebljivo na strani ne samo očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH, nego podržava napredak naše države u smjeru u kojem to želi i velika većina građana Bosne i Hercegovine”, rekla je Turković.

Naglasila je kako takav stav ne ovisi od dnevnih okolnosti već je to strateški i bratski odnos prema narodima i građanima BiH.

Upravo se čita:  Milorad Dodik je bio donedavno nedodirljiv. Više nije

“Turska je bila ključni zagovornik odobravanja Akcionog plana za članstvo za Bosnu i Hercegovinu za NATO. Bila je i predlagač historijske deklaracije o Bosni i Hercegovini koju je usvojila Organizacija islamske konferencije nedavno na samitu u Islamabadu”, poručila je ministrica.

Kada su u pitanji bilateralni odnosi, naglašeno je kako Bosna i Hercegovina i Turska imaju odlične i vrlo sadržajne odnose.

“Nemamo otvorenih pitanja, ali imamo otvorene projekte i prostora da saradnju osnažimo. Posebno u ekonomskom pogledu. Zahvaljujemo Republici Turskoj za svu dosadašnju pomoć i podršku, posebno na angažmanu Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) u BiH, oko 900 projekata u BiH vrijednih više od 400 miliona dolara”, ističe Turković.

Između ostalog, ministrica Turković je poručila kako će se posebno pamtiti pomoć tokom borbe protiv pandemije koronavirusa.

Upravo se čita:  Helez o nazivanju Nešića narkomanom: Četiri puta sam prešutio kada me napadao, morao sam presjeći, izvinjavam se građanima

“Također, vrlo je važna i pomoć u pogledu osnaživanja poljoprivrednog sektora u BiH i proizvodnji hrane. Na koncu, Republika Turska ima važnu i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji. Bosna i Hercegovina ima interes za razvijanje regionalne saradnje i jačanje regionalnih veza posebno sa našim susjedima. Vjerujemo da su stabilnost i napredak naše države su ključni za cijeli region”, zaključila je Turković.

Ministar Cavusoglu boravi u BiH od četvrtka, a susreo se sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom kao i sa reisom Huseinom ef. Kavazovićem. Cavusoglu je u Sarajevo stigao iz Zagreba gdje je održao niz susreta sa zvaničnicima, a posjetio je i Srbiju.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo