Utorak, 18 siječnja, 2022

Turković žestoko reagovala na Dodikovo gostovanje na HRT-u: Kako je državna televizija Hrvatske dala prostor licu sa crne liste

Nemojte propustiti

– Nacionalna i kolektivna prava Srba, Hrvata i Bošnjaka u BiH su čvrsto definirana kroz niz mehanizama zaštite u entitetskim i državnim parlamentima, navela je Turković.

Šefica diplomatije Bosne i Hercegovine Bisera Turković kazala je kako je državna televizija Republike Hrvatske HRT dala večeras prostor čovjeku sa “crne liste” State Departmenta na koju je dospio zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma da “bez ikakve zadrške ili uredničkog otklona iznosi lažne tvrdnje i neistine o Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici”.

Turković je ocijenila kako je začuđujuće i apsolutno neprihvatljivo da javni servis susjedne države otvara prostor za diskriminaciju, kršenje ljudskih prava Jevreja, Roma i drugih građana BiH koji se neizjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, a koji sada nemaju osnovno demokratsko pravo u BiH da budu birani na izborima.

“HRT, kao vrlo gledani i poštovani javni servis, bez ikakvog kritičkog stava omogućio je Milorada Dodiku da obmanjuje hrvatsku javnost tvrdnjama kako se u BiH, tobože pregovara i razgovara o nekom ‘trećem entitetu’. Naprotiv, u BiH je neophodna reforma koju traži i EU, i to ona kojom će biti provedene presude Evropskog suda za ljudska prava kojom se mora otkloniti diskriminacija i kršenje ljudskih prava građana koji nisu Srbi, Bošnjaci ili Hrvati”, poručila je Turković.

Nacionalna i kolektivna prava Srba, Hrvata i Bošnjaka u BiH su čvrsto definirana kroz niz mehanizama zaštite u entitetskim i državnim parlamentima, navela je dalje.

“Niti jedna odluka u BiH se nije mogla niti može donijeti bez saglasnosti predstavnika tri konstitutivna naroda, ali je tužno i neprihvatljivo da u isto vrijeme građani koji se tako neizjašnjavaju nemaju osnovna demokratska prava. Da li je, pitam se, to ono što podržava javni servis naše prijateljske i susjede Republike Hrvatske?”, zaključila je na kraju bh. šefica diplomatije.

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tokom gostovanja u Dnevniku HTV-a kazao je da nema ništa protiv trećeg entiteta i da bi samo takva BiH bila funkcionalna. Kazao je da će svugdje u svijetu posvjedočiti kako njegov kolega Željko Komšić nije “autentični” predstavnik Hrvata.

Više s weba

Izdvajamo

Zora Vidović danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Poslanici NSRS su 10. decembra usvojili niz zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na...

Možda vas zanima i ovo