Četvrtak, 25 veljače, 2021

Turska obećala pomoć: Evo šta su se u Istanbulu dogovorili Erdogan i Džaferović

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Vlada napravila štamparsku grešku: Detalji nove naredbe za građane KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je novu naredbu koja se počinje primjenjivati od sutra, 25. februara 2021. Novom...

Proglašene oštrije mjere: Od sutra se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS objavio je nove naredbe, preporuke i mjere koje stupaju na snagu 25. februara 2021....

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Formirana komisija, usvojen Program reformi i biće poslan u Brisel

Ministrica Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u...

Palmer pohvalio Dodika zbog skidanja table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

U intervjuu za Glas Amerike, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, te specijalni...

Kako je Džaferović kazao u razgovoru za Fenu, predsjednika Erdogana je, prije svega, zanimala politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas u Istanbulu sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom o brojnim temama koje su od značaja za obje zemlje. Erdogan je informirao Džaferovića da će Turska u narednim mjesecima dobiti vakcine protiv koronavirusa, a dio tih vakcina bit će dodijeljen i Bosni i Hercegovini.

“Turska je do sada pomagala BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa i to će nastaviti raditi. Turska će vrlo brzo dobiti vakcinu, a spremnost za tu pomoć je i danas iskazana te će obuhvatati vakcine”, rekao je Džaferović.

Kako je Džaferović kazao u razgovoru za Fenu, predsjednika Erdogana je, prije svega, zanimala politička situacija u Bosni i Hercegovini.

“Erdogan je ponovio da Turska podržava stabilnost i mir u BiH, reforme, evropski, kao i NATO put BiH te suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, rekao je Džaferović.

Razgovarano je i o bilateralnim odnosima na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

“Politički odnosi su izvanredni, ali uvijek postoji prostor da se oni unaprijede. Pandemija koronavirusa je usporila međusobne susrete, ali odnosi će se nastaviti razvijati na još višem nivou nego što je to do sada bio slučaj”, kaže Džaferović.

Poseban aspekt današnjeg razgovora bila je ekonomska saradnja i podrška Republike Turske bh. ekonomiji. Turska i BiH prošle godine su zaključile Ugovor o slobodnoj trgovini, a BiH je dobila režim, kada je u pitanju izvoz bh. roba na tržište Turske, kakav imaju rijetke države na svijetu.

“Bosna i Hercegovina još nije iskoristila sve mogućnosti Ugovora o slobodnoj trgovini i trebamo vidjeti šta se treba uraditi kako bi se one iskoristile, jer je cilj da se uz pomoć tog ugovora poveća robna razmjena sa sadašnjih između 720 i 730 miliona eura na milijardu eura na godišnjem nivou”, pojasnio je Džaferović.

To je cilj, dodao je, za ovu godinu, iako se ne zna koliko će se u tome uspjeti zbog pandemije koronavirusa, ali on bi trebao biti postignut u narednom periodu.

Jedna od tema razgovara bila je i izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd. Prošle godine zaključen je memorandum s Turskom, a sada je, kako je rečeno, potrebno zaključiti međudržavni ugovor sa svim elementima i što prije otpočeti s izgradnjom autoputa.

“Ovih dana vode se neki razgovori na nivou radnih grupa i vjerujem da će se i ta ideja pretvoriti u stvarnost i da će početi da se realizira i u praksi”, rekao je Džaferović.

Erdogan i Džaferović su razgovarali i o saradnji u drugim oblastima, poput namjenske industrije, poljoprivrede te daljnjeg ulaganja kapitala Turske u BiH, konkretno da se naprave pogoni fabrika koji turski privrednici imaju u Srbiji, a koji se bave tekstilom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zaključio je da je današnji susret potvrdio dobre odnose između Republike Turske i Bosne i Hercegovine te da je dao poticaj da se oni jačaju u budućnosti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Muriz Memić: Nema se Alisa čemu nadati, ako je tata u pritvoru, doći će i ona na red sigurno

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine danas su izvršeni pretresi objekata i dokumentacije Javne ustanove Hitna pomoć Sarajevo, saopćeno...

Možda vas zanima i ovo