Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Turska spremna na nova ulaganja

Nemojte propustiti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, održao je danas, u okviru Sarajevo Business Foruma, niz sastanaka sa delegacijama i privrednicima drugih zemalja, na kojima su uspješno predstavljeni potencijali i mogućnosti za nova ulaganja u našu zemlju.

Na sastanku sa zamjenikom ministra ekonomije Republike Turske Fatihom Matinom, iskazana je spremnost za značajna ulaganja Republike Turske u sektor zdravstva ali i sektor drvne industrije, gdje postoje potencijalni ulagači spremni da ulože 150 miliona eura u sektor prerade otpadnog drveta, uz uslov obezbjeđivanja sirovine za preradu. Takođe je istaknuto da se privode kraju tehnički razgovori oko izmjena i dopuna Sporazuma o slobodnoj trgovini te je najavljen skori sastanak sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekčijem , kako bi se razgovaralo o preostalim pitanjima vezanim za značajno unapređenje ovog za BiH važnog ekonomskog Sporazuma.

U cilju daljeg unapređenja saradnje i prezentacije potencijala Bosne i Hercegovine održani su i sastanci sa ministrom ekonomije Republike Indonezije Darminom Nasutionom, te privrednom delegacijom Bahraina. Konstatovano je da postoji konstantan trend rasta izvoza bh.prozvoda ali da u odnosu na potencijale naše zemlje, izvoz i ulaganja mogu biti mnogo značajniji.

– BiH je lider u regionu po hidropotencijalima i ključni proizvođač električne energije -, istakao je ministar Šarović pozivajući investitore da ulaže u projekte iz ove oblasti.

Delegacije drugih zemalja iskazale su veliku zainteresovanost i spremnost za ulaganja u BiH, pokretanje novih projekata ali i uklanjanje ekonomskih barijera te aktivan rad na bližem povezivanju i jačanju saradnje privrednika, saoćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo