Subota, 16 listopada, 2021

Turska srednjoškolka od kore banane dobila plastiku

Nemojte propustiti

Turska srednjoškolka Elif Bilgrin, 16-godišnja zaljubljenica u znanost, pretvorila je svoju nevjerojatnu ideju u stvarnost! Nakon dužeg vremena pokušavanja od kore banane napravila je plastiku, što je pothvat kojem je priznanje odao i poznati američki znanstveni časopis Scientific American.

sanjati-bananeNakon dvogodišnjeg ispitivanja učenica iz Istanbula otkrila je način pretvaranja celuloze iz kore banane u plastiku koja bi mogla služiti za izolaciju kablova. Smatra kako bi njezin projekt mogao biti rješenje za rastući problem zagađenja uzrokovana plastikom petrokemijskog podrijetla.

Danas se plastika većinom proizvodi od nafte, ali i od celuloze sadržane u nekim prehrambenim otpacima poput kore manga.

Elif je uzor nobelovka Marie Curie, a ponosno tvrdi da je “znanost njezin poziv”. Spomenuti časopis za popularizaciju znanosti odobrio joj je stipendiju od 50.000 dolara i mogućnost sudjelovanja na natjecanju mladih znanstvenika koje u rujnu organizira Google.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo