Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Turski ministar poljoprivrede dolazi u BiH, jačati vanjskotrgovinsku razmjenu dvije zemlje

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekir Pakdemirli prihvatio je poziv ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca na sastanak o jačanju bilateralne saradnje i poboljšanju vanjskotrgovinske razmjene između dviju zemalja.

Turska strana informisala je ministra Košarca da će tim povodom ministar Pakdemirli boraviti u Sarajevu 25. februara 2021. godine.

Na inicijativu ministra Košarca, predstojećem sastanku prisustvovaće i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Boris Pašalić i Šemsudin Dedić.

”Domaćim poljoprivrednicima moramo obezbijediti što povoljnije uslove za plasman proizvoda na tursko tržište. To je bio glavni razlog da insistiram na održavanju sastanka sa ministrom Turske, ali i tražim da u razgovorima učestvuju resorni ministri iz Republike Srpske i Federacije BiH, jer je sektor poljoprivrede u primarnoj nadležnosti entiteta”, istakao je ministar Košarac.

On je ocijenio da je Republika Turska važan vanjskotrgovinski partner sa kojim želi intenzivirati pregovore o većem obimu vanjskotrgovinske razmjene u korist izvozno orijentisanih poljoprivrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH.

”Zbog toga ću na sastanku na ministarskom nivou insistirati na nastavku izvoza crvenog mesa iz BiH u Tursku i na povećanju kvota za izvoz sa 3.000 na 5.000 tona u ovoj godini. Takođe, sa turskom stranom ću otvoriti pregovore o mogućnosti izvoza mesnih prerađevina, kao i eteričnog ulja na tržište ove zemlje”, poručio je ministar Košarac.

Naglasio je da je aranžman sa Republikom Turskom važan za domaće izvozno orijentisane kompanije, posebno u uslovima pandemije koronavirusa i pojave tržišnih viškova.

”Otvaranje novih tržišta i nastavak izvoza domaćim poljoprivrednicima daje mogućnost da tržišne viškove svedu na minimum i saniraju negativne efekte pandemije. To je jedna od mjera na kojoj aktivno radimo da bismo zaštitili domaće poljoprivrednike”, rekao je ministar Košarac, te podsjetio da su u proteklom periodu intenzivirani pregovori o izvozu i sa Evropskom unijom, Rusijom, Kinom, te Malezijom i Singapurom.

Ministar Košarac nije isključio mogućnost preduzimanje drugih mjera u cilju stabilizacije tržišnih prilika i razvoja poljoprivrednog sektora.

”Žao mi je što naš prijedlog o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na 200 dana nisu podržali svi ministri u Savjetu ministara BiH. No, moram jasno naglasiti da me to neće obeshrabriti. S obzirom na to već imamo najavljene nove inicijative za uvođenjem pomenutih zaštitnih mjera na dvije godine, u potpunosti sam spreman da takav zahtjev ponovo uputim na razmatranje Savjetu ministara BiH i lično glasam za njega”, zaključio je ministar Košarac.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dok Dodik negoduje, Komšić i Džaferović pozdravili britansku pomoć BiH protiv ruskog uticaja

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, očekivano, različito su reagovali na najavu britanske vlade, i poruke britanskog premijera. Britanski vojni stručnjaci...

Možda vas zanima i ovo