Subota, 23 listopada, 2021

Tuske TV zvijezde na otvaranju Festivala turskog filma u Sarajevu

Nemojte propustiti

Peti Festival turskog filma otvoren je večeras u business centru UNITIC u Sarajevu projekcijom filma Glas reditelja Ümita Ünala.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Film je prikazan u prisustvu reditelja Ünala i glavnih glumaca Selme Ergeç i Mehmeta Günsüra, poznatih turskih glumaca iz serije “Sulejman Veličanstveni”.

Petom godinom održavanja, Festival turskog filma u organizaciji Ureda savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske postaje tradicija u BiH.

Zvanicama se obratio ataše za kulturu i turizam ambasade Republike Turske u BiH Cengiz Aydin koji je kazao da je cilj Festivala promovirati tursku kulturu i kinematografiju u BiH, kao i obogatiti kulturnu scenu u BiH.

Istaknuo je da je 2009. godine u BiH prvi put organizirana Sedmica turskog filma.

“Prikazali smo 30 filmova i nastojimo bh. publici predstaviti filmove starije i novije produkcije, kako bi se pobliže informisala o turskoj kinematografiji, koja je posljednjih godina dosta napredovala”, naglasio je Aydin.

Naglasio je sve veću važnost turske kinematografije koja u posljednje vrijeme osvaja brojne nagrade i priznanja na mnogim festivalima i da će nastojati da još više približe filmska ostvarenja iz turske kinematografije.

U okviru Festivala, u sarajevskom Kinu Obala Meeting Point će od 13. do 18. aprila biti prikazano šest filmova, a u zeničkom Multiplexu Ekran od 23. do 27. aprila bitće prikazano pet filmova.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo