Srijeda, 5 svibnja, 2021

Tužilaštvo BiH će uložiti žalbu o ukidanju mjere pritvora u “predmetu Budimir i drugi”

Nemojte propustiti

Tužilaštvo BiH će po zaprimanju odluke Suda BiH o ukidanju pritvora u “predmetu Budimir i drugi” uložiti žalbu na navedenu odluku. Tužilaštvo BiH zajedno s policijskim agencijama nastavlja intenzivnu istragu u “predmetu Budimir i drugi” u pravcu podizanja optužnice, koja će biti podignuta uskoro – kaže se u subotu u izjavi za medije Borisa Grubešića, glasnogovornika Tužilaštva BiH.

budimir-oslobadjanjePodsjećamo, sutkinja za prethodni postupak Suda BiH, odlučujući u ponovljenom postupku, a shodno Odluci Ustavnog suda BiH, donijela je Rješenje kojim se odbija kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenima – predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, Petru Barišiću, Ivanu Jurčeviću, Saudu Kulosmanu i Hidajetu Haliloviću te se svi osumnjičeni odmah puštaju na slobodu.

Ovo je u petak navečer u izjavi za medije saopćila glasnogovornica Suda BiH Aida Delić – Volaš navodeći da je Ustavni sud BiH analizirao dokaze kojima se rukovodio Sud BiH kada je prvobitno odredio mjeru pritvora za osumnjičene i utvrdio je da nisu ispunjeni standardi koji su propisani odredbama člana 132. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH, tačnije da nije ispunjena opća garancija protiv proizvoljnog hapšenja.

– Shodno tome, Ustavni sud BiH je u postupku preispitivanja naložio Sudu BiH da postupi na način kako je to propisano u uslovima kada ne postoji osnovana sumnja da je određeno lice počinilo krivično djelo koje mu se stavlja na teret – pojasnila je Delić-Volaš, precizirajući da to u konkretnom slučaju podrazumijeva ukidanje mjere pritvora.

Stoga je Sud BiH, ne analizirajući posebne pritvorske razloge, donio Rješenje kojim se ukida mjera pritvora svim osumnjičenima u “predmetu Budimir i drugi” te se oni puštaju na slobodu.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s daljnjim postupkom u ovom slučaju, glasnogovornica Suda BiH je kazala da protiv ovoga rješenja postoji pravni lijek te da je moguće uložiti žalbu Krivičnom vijeću Suda BiH u roku od tri dana od prijema pisanog otpravka rješenja.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo