Srijeda, 27 siječnja, 2021

Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog ikone koju je Dodik poklonio Lavrovu

Autor:N1

Nemojte propustiti

Razgovor o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu: Evo šta je glavna tužiteljica rekla ukrajinskom ambasadoru!

Osim afere "ikona", na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana...

Sutra zasjeda Krizni štab, poznata jedna od odluka koja će biti donesena?

Iako je više puta naglašavano da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, dva kantona su već ublažile mjere u odnosu...

Ovo se neće dopasti razbijačima BiH: Joe Biden i Angela Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu, najavljeno jačanje angažmana

Poznato je, inače, da se, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, najčešće govori o BiH i Kosovu, jer su...

Oštre reakcije iz RS-a: Bisera Turković podrškom Sakibu Mahmuljinu udarila šamar suživotu

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH, podržala je komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba...

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o porijeklu ikone iz Luganska, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu veleposlanstva Ukrajine.

“Diplomatska nota Tužiteljstvu BiH nije dostavljena. Formiran je predmet, te će se izvršiti provjere”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

BiH se suočava se s novim diplomatskim skandalom nakon posjeta ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova. Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o porijeklu ikone iz Luganska, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu. Ambasada Ukrajine smatra kako je to pružanje podrške agresivnoj politici Ruske Federacije.

Nije dugo trebalo da se BiH ponovno nađe u središtu diplomatskog skandala. I ovoga puta uzrok je posjet ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova i njegov sastanak s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Upravo na tom, za mnoge, spornom sastanku Dodik je Lavrovu poklonio pozlaćenu ikonu podrijetlom iz Luganska, kao znak srpsko-ruskog prijateljstva. Samo dva dana poslije, nota iz ukrajinskog veleposlanstva:

“Veleposlanstvo Ukrajine u BiH smatra kako nepružanje javnog, neodgodivog, nedvojbenog opovrgavanja od strane najvišeg vodstva BIH informacije, a koja povezuje s navedenim darom, posjedovanjem ili prijenosom na bilo koji način kulturnih, povijesnih ili vjerskih vrijednosnih predmeta podrijetlom s teritorija Ukrajine, koji privremeno se nalazi pod okupacijom Ruske Federacije, označavat će potporu agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću mnogih tisuća ukrajinskih građana, najvišim rukovodstvom Bosne i Hercegovine.”

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrdili su primitak note, koju su proslijedili Predsjedništvu.

“Dobili smo diplomatsku notu od Veleposlanstva Ukrajine u kojoj traže izjašnjenje o tome kako je ikona stara 300 godina našla u posjedu bh. zvaničnika, odnosno predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Navedenu diplomatsku notu proslijedila sam Predsjedništvu BiH na izjašnjenje i oni trebaju utvrditi činjenično stanje. Vidim da postoje razmišljanja da se uključi SIPA i Tužiteljstvo BiH bi kako bi se ovaj slučaj okončao”, kazala je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova.

Da ovaj izgred zahtjeva uključenje istražnih organa, smatraju i poznavatelji vanjskopolitičkih prilika. Ova zemlja je dočekala, kažu, veliki broj najviših svjetskih državnika od američkog predsjednika, dvojice papa, glavnih tajnika UN-a, ali se ovako nešto nikad nije dogodilo.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Političarka iz Mostara koja je popljuvala Željka Komšića: “BiH treba podijeliti na četiri regije”

Vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara Boška Ćavar kazala je za N1 kako nije “ni Komšićeva ni Čovićeva...

Možda vas zanima i ovo