Petak, 22 listopada, 2021

Tužilaštvo BiH: Hapšenja u Srbiji rezultat saradnje dva tužilaštva

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Više osoba osumnjičenih za ovaj zločin, ranije je procesuirano u predmetima Tužilaštva BiH, a protiv određenog broja osoba istraga je još u toku

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podržalo je kolege u Srbiji zbog uspješne akcije hapšenja slobode sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi kako je akcija direktni rezultat dobre saradnje i razmjene informacija između dva tužilaštva u okviru protokola o saradnji.

“Akcija lišenja slobode direktan je rezultat saradnje dvaju tužilaštava i glavnih tužilaca, u okviru koje je vršena razmjena informacija, saznanja i dokaza o osobama osumnjičenim za ratne zločine u Srebrenici, a koje se nalaze u Srbiji i imaju državljanstvo te zemlje. Uspješnom saradnjom kolege u Srbiji su identificirali i locirali počinitelje ratnih zločina, te je rano jutros, u više gradova širom Srbije, lišeno slobode ukupno sedam osumnjičenih osoba”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode kako su ove osobe su pod istragom i osumnjičene su da su kao bivši pripadnici Specijalne brigade policije Centra za obuku Jahorina MUP-a RS, direktno učestvovali u ubistvima najmanje 1.000 zarobljenih Bošnjaka, muškaraca i dječaka, na lokalitetu Zemljoradničke zadruge Kravica, u mjesecu julu 1995. godine.

Više osoba osumnjičenih za ovaj zločin, ranije je procesuirano u predmetima Tužilaštva BiH, a protiv određenog broja osoba istraga je još u toku.

“U okviru saradnje i pružanja pomoći kolegama iz Srbije, predstavnici porodica žrtava ratnih zločina, u svojstvu oštećenih, dali su saglasnost pravosuđu Srbije za procesuiranje ovih osumnjičenih, što predstavlja jasan znak povjerenja i saradnje”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo