Nedjelja, 3 prosinca, 2023

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za događaje u Dobrovoljačkoj ulici

Preporučeno

Iz Tužilaštva BiH jutros su potvrdili da je istragom obuhvaćeno 11 lica.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Grubešić je naglasio da će sutra javnosti biti predstavljeno više detalja o samoj optužnici.

Iz Tužilaštva BiH jutros su potvrdili Srni da je istragom obuhvaćeno 11 lica.

Upravo se čita:  Hrvatski 'Scout' nastavlja sa zapljenom: Iz kasarne Oružanih snaga u Tuzli izuzeto 26 topova o 3,3 miliona metaka!

Tužilaštvo BiH naredilo je 2018. godine ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu “Dobrovoljačka ulica”.

Istraga je nastavljena zbog sumnje da je počinjen ratni zločin, a odlukom je van snage stavljena ranija naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica, te je naređeno ponovno otvaranje istrage.

Upravo se čita:  Odgođen početak suđenja: Vlasnik hotela Jablanica završio u bolnici

Žalbe u odnosu na devet lica odbijene su kao neosnovane, a jedna je odbačena.

Dobrovoljačka – ulica koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, i dalje je jednima sinonim za stradanje, drugima – za odbranu. 3 maj 1992. bio je ključni za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ističu branioci Sarajeva, podsjećajući da je kobnog dana stradalo sedam pripadnika JNA, a 14 je ranjeno.

Upravo se čita:  Očajna Sarajka podijelila neugodno iskustvo: Na poziv da je pacijent imao moždani, dolaze medicinari i daju dijagnogu upale pluća

Broj stradalih pripadnika JNA godinama je predmet sporenja. Porodice žrtava i politički predstavnici Srba tvrde – ovdje su, napadom na kolonu koja je po dogovoru mirno trebala da napusti Sarajevo, stradale 42 osobe, 71 je ranjena, a 207 ih je zarobljeno.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo