Petak, 22 listopada, 2021

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv državljanina Kine zbog utaje poreza

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Sun Dingquana, državljanina Kine, koji se tereti za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. Krivičnog zakona BiH, saopćilo je danas Tužilaštvo BiH.

Sun Dingquan, rođen 14. novembra 1969. godine u Ying Kon u Kini gdje je i nastanjen, već uslovno osuđivan, nalazi se u pritvoru od 7.marta.

Optuženi se tereti da je kao direktor i odgovorna osoba u preduzeću “Lan Yue” d.o.o. Sarajevo, kao poreski obveznik, u vremenu od 1.januara 2006. godine do 31. augusta 2009. godine, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, podnosio porezne prijave sa netačnim podacima tako što dio ostvarene prodaje robe, prodate za gotovinu, nije prikazao u knjigovodstvu preduzeća, pri čemu nije izdavao račune za prodatu robu, čime je umanjio osnovicu za obračun izlaznog poreza na dodanu vrijednost.

Na ovaj način nije ispunio uslove za oslobađanje od plaćanja poreza prema važećim zakonskim odredbama poreskog zakonodavstva BiH.

Prema navodima optužnice, Dingquan je podnio poreske prijave neistinitog sadržaja Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, čime je umanjio svoju poresku obavezu i izbjegao plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga u iznosu od 556.117 KM, što je iznos za koji je oštećen budžet BiH.

U ovom slučaju Dingquan je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 3. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa st. 1 Krivičnog zakona BiH, jer Iznos obaveze čije je plaćanje izbjegnuto prelazi 200.000 KM.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo