Petak, 29 rujna, 2023

Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog vjerskih obilježja na vozilima MUP-a RS

Preporučeno

Ajanović navodi da su navedenim radnjama MUP-a RS i postavljanjem pravoslavnih vjerskih obilježja na policijsko vozilo prekršene i odredbe Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, sa namjerom raspirivanja vjerskog razdora i zastrašivanja ne samo muslimana, katolika, jevreja i ostalih već i Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih koji nisu vjerski opredijeljeni.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu zbog vjerskih obilježja na policijskim vozilima “Despot” u Republici Srpskoj, piše BHRT.

Istraga je pokrenuta nakon što je Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a, 13. marta ove godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv članova Vlade RS i odgovornih lica u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ) zbog postavljanja vjerskih obilježja na specijalno policijsko vozilo „Despot“, čime je izvršeno krivično djelo.

Upravo se čita:  Građani se najviše žale na postupanje policijskih službenika Granične policije BiH

Zakonom je propisano – ko javno izaziva ili raspiruje vjerski razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u BiH – kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine, a obzirom da su prijavljeni i shodno članu 250. – Organizovani kriminal, minimalna kazna zatvora je tri godine.

Upravo se čita:  Bećirović u proceduru uputio prijedlog državnog Zakona o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u Bosni i Hercegovini

On je naveo da su navedenim radnjama MUP-a RS i postavljanjem pravoslavnih vjerskih obilježja na policijsko vozilo prekršene i odredbe Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, sa namjerom raspirivanja vjerskog razdora i zastrašivanja ne samo muslimana, katolika, jevreja i ostalih već i Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih koji nisu vjerski opredijeljeni.

Ajanović je, po naredbi Tužilaštva BiH dao iskaz u prostorijama SIPA-e kao prijavitelj krivičnog djela iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH zbog vjerskih obilježja na policijskim vozilima “Despot” u Republici Srpskoj.

Upravo se čita:  Srbija se ozbiljno naoružava: Za šta se to sprema zvanični Beograd?

U iskazu predstavnicima SIPA-e, predsjednik BOSS-a je naveo “da je zbog postavljanja vjerskih obilježja na policijsko vozilo došlo do ugrožavanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, jer bi policija trebalo da garantuje svima sigurnost”.

“Suživot, toleranciju, mir, kao i sprječavanje raspirivanja vjerskih razdora i netrpeljivosti nije moguće ostvariti kroz postavljanje vjerskih simbola na policijskim vozilima – jer policija mora štititi sve građane a nikako zastrašivati bilo koga”, naveo je Ajanović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo