Petak, 24 rujna, 2021

Tužilaštvo BiH radi punom parom: Pokrenu veliki broj postupaka zbog negiranja genocida

Nemojte propustiti

Prvu prijavu podnio je Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Srebrenice protiv novinara RTRS-a.

Tužilaštvo BiH radi punom parom u implementaciji zakona o zabrani negiranja genocida. Do sada su formirana 22 predmeta po prijavama za krivična djela negiranje genocida.

Tužilaštvo BiH je, nakon što su na snagu stupile zakoneske odredbe Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina, a koje je nametnuo tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko, najavilo da će postupati po zakonu i prijavama.

Zakonske odredbe stupile su na snagu 28. jula, a već od prvog dana počelo je s formiranjem predmeta. Za nešto više od sedam dana od stupanja na snagu od svih podnesenih prijava 22 predmeta su formirana. Za one koji budu kršili Zakon predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

Prvu prijavu podnio je Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Srebrenice protiv novinara RTRS-a.

Podsjetimo, ove zakonske odredbe su izazvale burne reakcije, a političari iz RS su nakon toga odbili da učestvuju u radu institucija BiH.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik: Žena funkcionera PDP-a danas je svojim đacima držala predavanje kako smo svi mi Bosanci

Gorica Dodik na Twitteru često komentira aktuelnu političku situaciju i napada one koji su "protiv" njenog oca. Kćerka Milorada Dodika,...

Možda vas zanima i ovo