Subota, 4 prosinca, 2021

Tužilaštvo BiH: U Banjoj Luci uhapšeni osumnjičeni za ratne zločine na području Bihaća

Nemojte propustiti

tuzilastvobih

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je kao pripadnik Vojne policije 15. Bihaćke brigade VRS, u mjestu Hrgar, počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH

Policijski djelatnici SIPA-e su rano jutros u mjesta Piskavica u Banjoj Luci lišili slobode Željka Stanarevića, rođenog 1969. godine u Bihaću, prenosi Anadolu Agency (AA).

​Osumnjičeni je priveden po nalogu tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je kao pripadnik Vojne policije 15. Bihaćke brigade VRS, u mjestu Hrgar, počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Stanarević je konkretno osumnjičen da je tokom juna 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Vojne policije VRS, sudjelovao u odvođenju zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti iz kruga SJB Ripač, kao i njihovim ubojstvima na lokalitetu Hrgar, nakon čega su tijela žrtava bačena u prirodnu jamu Bezdana, gdje su prilikom ekshumacije 1997. godine, pronađeni posmrtni ostaci 83 osobe.

“Tužiteljstvo BiH je u saradnji sa policijskim djelatnicima Odjela za ratne zločine MUP-a USK i policijskim djelatnicima SIPA, provelo temeljitu istragu i prikupilo dokaze o osumnjičenim počiniteljima ovog ratnog zločina”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Stanarević će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo