Srijeda, 8 prosinca, 2021

Tužilaštvo BiH vodi istrage protiv Rude Vidovića

Nemojte propustiti

Rudo Vidović
Rudo Vidović

Tužilaštvo BiH, nezvanično saznajemo, vodi opsežne istrage u više predmeta protiv Rude Vidovića, bivšeg državnog ministra prometa i komunikacija.

Saznajemo da je i SIPA također završila dio istrage, a usmjerene su na radnje koje su vođenjene tokom procesa homologacije, odobravanje Centru za obrazovanje iz Širokog Brijega da vrši osposobljavanje vozača za međunarodni prijevoz te izgradnja mosta na Savi, javlja TV1.

Rudo Vidović, zamjenik predsjednika HDZ-a BIH, u petak je podnio ostavku sa svih funkcija u stranci. On je svoju ostavku obrazložio zdravstvenim razlozima koji mu ne dopuštaju da adekvatno obnaša svoju dužnost.

Ali mu očito ti zdravstveni razlozi ne smetaju da obnaša funkciju zamjenika državnog ministra prometa i komunikacija. Pa cijelu ovu priču stavlja u drugi kontekst, koji ostaje samo u formi pitanja, zašto Vidović stvarno napušta HDZ 1990? Odgovora nema jer se dva dana ne javlja na telefon.

Ne dešava se ovo slučajno, jer nezvanično saznajemo da je SIPA okončala istragu protiv njega, a da u više predmeta to isto radi i državno Tužilaštvo. Prvi slučaj homologacija. Dok je bio ministar, proces i postupak homologacije dodijelio je konzorciju kojeg su činile četiri firme i to iz Banja Luke, Zenice, Sarajeva i Širokog Brijega. Sud BIH je poništio tu odluku, jer prvoplasirani nije bio konzorcij, već AMC, firma iz Sarajeva, koja se ujedno i žalila.

Ne poštuje Vidović sud, pa donosi istu odluku, na što sud ponovo reagira u ljeto 2012. i opet poništava odluku Vidovića. Za sve to vrijeme konzorcij radi taj posao. Kasnije će AMC podnijeti i krivičnu prijavu. Naši izvori kažu da je homologacija vrh ledenog brjega, gdje Vidović nije sam, već da su uz njega i brojna zvučna politička imena.

Saznajemo da je istraga vodi i u vezi s dodijeljivanjem posla Centru za obrazovanje iz Širokog Brijega da vrši osposobljavanje vozača u međunarodnom cestovnom prijevozu. Također, nezvanično saznajemo da se dovodi u vezu i sa nelegalnim izdavanjem dozvola za međunarodni prijevoz, jer je poznato da u BiH već godinama postoji „crno tržište“ međunarodnih dozvola za transport robe u inozemstvo.

I zvanično, SIPA već odavno pretresa papirologiju u ministarstvu zbog nikad započete izgradnje mostra Svilaj Odžak na Savi. Sve ovo navodi na sumnju da je Vidović mogao imati mnogo ozbiljnije razloge za napuštanje HDZ 90 od onih navedenih.

(TV1)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo