Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Tužilaštvo potvrdilo: Živko Budimir je uhapšen!

Nemojte propustiti

budimir-zivko

Iz Tužilaštva BiH potvrdili su informaciju da je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir danas lišen slobode, zajedno sa predsjednikom Komisije za pomilovanja FBiH Hidajetom Halilovićem i savjetnikom predsjednika FBiH Petrom Barišićem, javila je Federalna televizija.

Slobode lišeno 20 osoba, pretres izvršen na 23 lokacije

U okviru tri operacije kodnih naziva „Memori“ „Patriot“ i „Pravda“ pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u saradnji sa entitetskim i kantonalnim policijskim strukturama danas su slobode lišili ukupno 19 lica, među kojima i predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, a pretres je izvršen na ukupno 23 lokacije, izjavila je na večerašnjoj konferenciji za novinare službenica SIPA-e Kristina Jozić, javio je novinar agencije Anadolija.

Kako saznaje novinar agencije Anadolija, u okviru akcije kodnog naziva Patriot uhapšena je još jedna osoba, tako da je broj uhapšenih dosegao 20.

Jozić je napomenula da su u realizaciji navedenih akcija asistirali pripadnici Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) MUP-a RS, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Srednjebosanskog kantona, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

„Ukupno je do sada slobode lišeno 19 lica koja se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije, krivičnih djela podmićivanja, te neovlaštenog prometa opojnim drogama i organiziranog kriminala“, pojasnila je Jozić.

Prema njenim riječima, pretresi su izvršeni na ukupno 23 lokacije na širem području BiH, a lica lišena slobode dovedena su u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada od strane istražnih timova sastavljenih od predstavnika državnih i kantonalnih tužilaštava te predstavnika SIPA-e.

„Ovom prilikom potvrđujemo da su danas u okviru akcije kodnog naziva Patriot slobode lišeni Živko Budimir i Petar Pašić“, naglasila je Jozić.

Danas su realizirane aktivnosti po pitanju međunarodne razmjene informacija, te kako je rekla Jozić, izvršeni i pretresi na području Širokog Brijega.

Novinar Anadolije je javio da je Živko Budimir doveden u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Istočnom Sarajevu.

(Anadolija)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo