Utorak, 22 lipnja, 2021

Tužioci opovrgli iskaz Karadžićevog forenzičkog “eksperta”

Nemojte propustiti

Tužioci na suđenju zločincu Radovanu Karadžiću u Haagu su opovrgavali iskaz forenzičkog eksperta Odbrane Dušana Dunjića da je, prema sudsko-medicinskim nalazima, poslije pada Srebrenice u julu 1995. strijeljano 450 do 500 Bošnjaka, prenosi BIRN.

Ne osporavajući iskaze svjedoka i materijalne dokaze koji su mu predočeni, Dunjić je ostao pri tvrdnji koju je zasnovao na činjenici da je 450 do 500 osoba ekshumiranih iz masovnih grobnica imalo ruke vezane žicom ili kanapom, što je, po njemu, jedini čvrst dokaz da su strijeljane.

Zločinac Karadžić optužen je za genocid počinjen nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, kao i za druge zločine izvršene u BiH.

Zastupnik optužbe Christopher Mitchell citirao je ekspertu Dunjiću iskaz Franca Kosa – koji će sljedeće sedmice biti svjedok Karadžićeve odbrane – da je 16. jula 1995. učestvovao u “ubijanju na stotinu Muslimana na Branjevu kod Zvornika”.

Radovan Karadžić (Foto: Agencije)
Radovan Karadžić (Foto: Agencije)

Zbog genocida počinjenog u Srebrenici, Sud BiH osudio je Kosa na 35 godina zatvora.

Upitan da li je Kosov iskaz u skladu sa autopsijskim izvještajima o tijelima pronađenim u Branjevu, Dunjić je odgovorio potvrdno, ali je dodao da za Kosovo svjedočenje nije znao.

Na tužiočevo pitanje kako to da će Kos, kao svjedok Karadžićeve odbrane, “potvrditi da su Muslimani strijeljani, nasuprot Dunjićevoj tvrdnji da je većina ubijena u borbi”, optuženi Karadžić je uložio prigovor: “Gdje smo mi rekli da su pali u borbi?”

Predsjedavajući sudija O-Gon Kwon upitao je na to optuženog: “A da li ste rekli da su strijeljani?” Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson odgovorio je da odbrana nije zauzela stav o tome.

Ekspert odbrane složio se sa tužiocem da su u grobnici u Branjevu pronađena 132 tijela, od kojih je 77 imalo vezane ruke. Međutim, ostao je pri iskazu da za žrtve čije ruke nisu bile vezane nema forenzičkih dokaza da su strijeljane.

Upitan da li je uporedio povrede od hitaca koje su zadobile vezane i nevezane žrtve, kako bi utvrdio ima li sličnosti, Dunjić je rekao da nije

Na farmi Branjevo, po optužnici i presudama Tribunala, 16. jula 1995. strijeljano je između 1.000 i 1.200 srebreničkih Bošnjaka.

Na Dunjićev komentar o šrapnelima granata pronađenim u ekshumiranim posmrtnim ostacima, tužilac Mitchell uzvratio je citiranjem Kosovog iskaza da su pripadnici njegovog odreda “bacali ručne bombe na muslimanske muškarce zatvorene u skladištu u selu Kravica”.

Prihvatajući to objašnjenje, Dunjić je, međutim, tvrdio da to ne isključuje borbena dejstva kao uzrok smrti osoba ekshumiranih iz grobnica.

Prema optužnici i ranijim presudama, u tom skladištu su 13. jula 1995. srpske snage ubile oko 1.000 Bošnjaka.

Na sugestiju zastupnika optužbe da je pri donošenju svojih zaključaka zanemario dokaze o strijeljanjima, Karadžićev ekspert je, navodeći da nije imao iskaze svjedoka, kazao da to ne mijenja njegov zaključak o 400 do 500 strijeljanih i velikom broju stradalih u borbama.

Poslije iskaza Dunjića, tužioci su započeli unakrsno ispitivanje vojnog eksperta odbrane Dragomira Keserovića, koje će nastaviti sutra. Keserović je glavni iskaz dao početkom jula.

(Onasa)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo