Srijeda, 22 ožujka, 2023

Tužioci traže odbacivanje navoda odbrane Mladića o ‘pristrasnosti’

Nemojte propustiti

Haško tužilaštvo zatražilo je odbijanje zahtjeva odbrane Ratka Mladića za preispitivanje odluke kojom je dozvoljeno da pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću rade na presudi Mladiću.

Tužioci su u podnesku Žalbenom vijeću Haškog tribunala naveli da ne postoje razlozi da se “preispita ili poništi” odluka Vijeća da Mladićevo pravo na fer suđenje nije prekršeno time što su neki od pravnika koji su radili na presudi Karadžiću, sada članovi Vijeća koje će donijeti presudu Mladiću, prenosi BIRN-Justice Report.

Mladićevi advokati su rekli da su pravnici u presudi Karadžiću već donijeli neke zaključke o krivici bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) i da zbog toga trebaju biti diskvalificirani. Taj zahtjev je odbačen jer je Vijeće kazalo da pravnici ne donose zaključke o krivici, već da je to uloga sudija, nakon čega je odbrana zatražila da se ta odluka preispita ili poništi.

Tužioci su u odgovoru naveli da Mladićevi advokati nisu obrazložili zašto bi odluka bila preispitana, već da se samo ponavljaju argumenti iz prvog podneska, kao i da bi konačno rješenje tog pitanja trebalo biti izneseno u žalbi.

– Dokazni postupak odbrane je skoro završen, jer će posljednji svjedok dati iskaz za mjesec dana, 16. augusta. U interesu pravde je da se ovaj postupak završi ekspeditivno. Bilo kakva dozvola za žalbu po ovom pitanju bi stvorila zastoj umjesto da ubrza postupak – navode tužioci.

Mladiću se sudi za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u nekoliko općina imao razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Za iste zločine Haški tribunal je nepravosnažno osudio Karadžića na 40 godina zatvora.

Mladićeva odbrana je prošle sedmice zatražila i obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti” tog suda.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo