Srijeda, 8 prosinca, 2021

Tužioci u sudnici prezentirali dopisivanje osumnjičenih: ‘Joj jesmo dali budali u ruke, ovom Fikretu malini…’

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Sutkinja Suda BiH Tatjana Kosović do 16 sati trebala bi donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje 30-dnevnog pritvora premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, direktoru Srebrene maline Fikretu Hodžiću a koji se sumnjiče za više krivičnih djela u vezi nabavke 100 kineskih respiratora plaćenih 10,5 miliona KM.

Na ročištu koje je trajalo punih sedam sati i tužilački tim kojeg čine Džermin Pašić, Mirza Hukeljić i Merisa Nurkić i odbrane osumnjičenih iznijeli su argumente zašto bi trebao biti određen pritvor odnosno zašto bi Sud trebao odbiti takav prijedlog.

Tužioci su na sinoćnjem ročištu prezentirali dokaze, među kojima je i viber prepiska između osumnjičenih. Dijelove ove prepiske danas je objavio portal Avaz.ba.

– Kad akobogda stižu respiratori? – napisao je 13. aprila direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak u poruci H.G.

Nakon toga je H. G. ovu poruku proslijedio u grupni viber razgovor u kojem se nalazio i premijer FBiH Fadil Novalić, piše Avaz.ba.

U viber grupi se govorilo i o izmjeni sastava štaba CZ FBiH, pa je tako E.K. pisala:

– Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku… Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ..

Novalić je odgovorio:

– Ma dat ćemo mu ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bih to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci.

Navodi se i kako je 22. aprila Novalić u 15 sati u ovu grupu proslijedio poruku vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića poslanu njemu koja glasi:

– Dozvola nam treba što prije. Nemojte zaboraviti J.

Zatim je dodao: Ovo mi šalje Fikret.

Komunikacija u istoj viber grupi nastavljena je 23. aprila u 11.14 sati porukom H.G.:

– Joj jesmo dali budali u ruke, ovom Fikretu malini – na šta Novalić odgovara:

– Što. To moramo dobiti.

A, H.G. piše: Mislim da idu respiratori u subotu.

Tužioci za razloge određivanja pritvora navode koluzijsku opasnost, tj. opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, dokaze i saučesnike, a kao dokaz za ovo navode da su lica u blizini premijera nakon poduzimanja prvih istražnih radnji intenzivirala komunikaciju, te da se u pomenutoj viber grupi šalju poruke „Brišite poruke“, nakon čega učesnici brišu poruke.

Ranije u toku saslušanja, tužioc je pitao Fadila Novalića da li je brisao poruke, što je Novalić negirao, odgovarajući da je telefon zapravo zamijenio par dana prije.

– U to vrijeme, on (mobitel) je već otišao za Austriju, mjenjan za novi, to radim svakih mjesec dana – rekao je Novalić.

Tužioci navode i da je u provođenju istrage bila prisutna određena opstrukcija od strane federalnih institucija, odnosno da je Fahrudin Solak naredio zaposlenicima da skidaju snimke videonadzora.

Navedeno je i kako osumnjičeni vrše i planiraju vršenje uticaja na saučesnike što dokazuje komunikacija u viber grupi, kada je Novalić poslao pitanje drugim članovima grupe šta mislite o gostovanju Fikreta Hodžića u emisiji na jednoj TV stanici, dodajući da je pitanje treba li Fikret izaći kod njega pa da mi „pripremimo“, a jedan od članova grupe odgovara:

– On može promijeniti priču.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo