Srijeda, 8 prosinca, 2021

Tužiteljstvo BiH: Za terorizam izrečeno oko 150 godina zatvora

Nemojte propustiti

U okviru panela glavnih tužitelja u BiH na konferenciji u organizaciji VSTV-a BiH, v.d. glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić održala je prezentaciju o procesuiranju predmeta za kaznena djela povezana sa terorizmom, od osnutka Tužiteljstva BiH do danas.

Sudionicima panela prezentirani su pravomoćno okončani predmeti i izrečene presude.

Istaknuto je da je za kaznena djela terorizma kao i kaznena djela povezana sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, kao što su odlasci državljana BiH na strana ratišta, do danas optužene 42 osobe.

Procenat osuđujućih presuda bio je 92 posto jer je samo četvero optuženih u proteklih 14 godina oslobođeno od optužbi, a u predmetima za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, u vezi sa odlascima državljana BiH na strana ratišta Sirije i Iraka i pridruživanje strukturama tzv. “ISIL”-a nije bila niti jedna oslobađajuća presuda, što dovoljno govori o ozbiljnosti i kvalitetu rada Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U proteklom periodu za kaznena djela terorizma izrečene su pravomoćne kazne u trajanju od ukupno oko 150 godina zatvora, najveća kazna izrečena je Harisu Čauševiću za bombaški napad na policijsku stanicu u Bugojnu, 2010. godine, u trajanju od 35 godina zatvora, što je najveća kazna za terorizam u BiH i regionu.

Za odlaske na strana ratišta i priključivanje formacijama tzv. “ISIL”-a osuđene su 23 osobe na ukupno oko 50 godina zatvora, a najveća kazna izrečena je Huseinu Bosniću zv. “Bilal” u trajanju od sedam godina zatvora.

Istaknuto je da su u toku istrage protiv više osoba osumnjičenih za kaznena djela povezana sa terorizmom, kao i da se vodi istraga u jednom predmetu u vezi sa sudjelovanjem jednog državljanina BiH na stranim ratištima u Ukrajini.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo