Subota, 15 svibnja, 2021

Tuzla: Obilježena 18. godišnjica masakra na Kapiji

Nemojte propustiti

Povodom obilježavanja 18-godišnjeg stradanja 71 mlade osobe, danas su brojne kantonalne i općinske delegacije, kao i porodice stradalih osoba položile cvijeće na spomen obilježje “Aleja mladosti” u Tuzli.

Foto: Tip.ba
Foto: Tip.ba

Među brojnim delegacijama cvijeće je položio i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je nakon polaganja rekao da mu je “bila moralna i ljudska obaveza da prisustvuje današnjem obilježavanju”.

Cvijeće na spomen obilježje stradalim žrtvama na Kapiji položili su i učenici tuzlanske gimnazije “Meša Selimović” u saradnji s udruženjem “Djeca – Stubovi svijeta”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na Kapiji su Karadžićeva i Mladićeva paravojska i oficiri vojske Srpske Republike su – granatom ispaljenom sa Ozrena u četvrtak 25. maja 1995. godine u 20.55 minuta – usmrtili 71 građanina Tuzle, a ranili njih 124.

Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 23 godine, a najmlađa žrtva je imala svega 3 godine.

Za ovaj strašni ratni zločin pravosnažno je sa samo 25 godina zatvora osuđen Novak Đukić, komandant taktičke grupe Ozren i general Vojske Srpske Republike.

On je zapovijedio svojim jedinicama na planini Ozren da topničkim projektilom granatira lokaciju Kapije u središtu Tuzle.

Za ostalim krivcima se još uvijek traga.

(Anadolija)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Boravak u BiH mu dobro došao: Đoković u polufinalu Rima

Đoković će morati opet na teren već danas od 18.30 sati kada je zakazano polufinale. Srbijanac će imati manje...

Možda vas zanima i ovo