Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Tuzla: Održan seminar „Katalaksija – ekonomija u jednoj lekciji“

Nemojte propustiti

U Tuzli je 27. Marta, održan seminar pod nazivom “Katalaksija – ekonomija u jednoj lekciji” u organizaciji udruženja građana „Multi“ iz Tuzle i Altas mreže iz Washingtona. Seminar je posvećen edukaciji učesnika o osnovama ekonomije, kao i aktuelnim ekonomskim problemima. Ovo je drugi seminar ovog tipa, dok je prethodni održan u Zenici sredinom februara ove godine.

ekonomija-katalaksijaSeminaru je prisustvovalo 15 studenata Filozofskog fakulteta u Tuzli, odsjek Filozofija-sociologija. Nakon uvodnog dijela seminara, učesnici su imali priliku slušati predavanja Admira Čavalića, autora dokumentarnog filma „Ekonomija“,  uz podršku Edine Ferhatović, podpredsjednice udruženja građana „Multi“ .
Pored uvodnog izlaganja, predavač Admir Čavalić je održao predavanje na temu osnova ekonomije, u okviru kojeg su predstavljeni osnovni ekonomski pojmovi, te historijski razvoj ekonomske misli. Nakon toga je održana prezentacija o značaju ekonomskih sloboda u društvu, te je na kraju predstavljen interaktivni dio pod nazivom „Mitovi i zablude o ekonomiji“, gdje su učesnici seminara mogli raspravljati o tome šta je ustvari domaći proizvod, da li su javni radovi korisni, ko treba da ima monopol nad obrazovanjem i novcem, te da li država može planirati ekonomiju i određivati strateške pravce razvoja nekih oblasti. U okviru ovog dijela učesnici su se mogli upoznati sa aktuelnom ekonomskom situacijom u Bosni i Hercegovini, kao i dugoročnim problemima budžeta na svim nivoima vlasti.

“Pored predstavljanja osnovnih ekonomskih pojmova, učesnici seminara su se mogli upoznati sa ekonomskim prilikama u BiH, ali i sa čestim zabludama o ekonomiji koji se pojavljuju u ovdašnjoj javnosti. Detaljno je prikazano stanje ekonomskih sloboda u državi, po pitanju kojih se nalazimo na 103. mjestu u svijetu. To je zasigurno dovoljan argument o ekonomskom stanju za sve one koji pišu o tome da živimo u neoliberalnom ili divljem kapitalizmu“, izjavio je Admir Čavalić, voditelj seminara.
Učesnici seminara su pokazali izuzetno zadovoljstvo održanim predavanjima, te su izrazili svoju spremnost da prisustvuju narednim seminarima ovog tipa. Planirano je da se u ovoj godini održi ukupno 20 seminara “Katalaksija – ekonomija u jednoj lekciji”.

„Ovim putem koristimo priliku da pozovemo studente, mlade, ali i građane Tuzle da nam se obrate ukoliko su zainteresovani za prisustvo seminarima „Katalaksija – ekonomija u jednoj lekciji“. Zainteresovani se mogu javiti na zvanični mail udruženja građana

„Multi“(udruzenjemulti@yahoo.com).“,napomenula je Edina Ferhatović, potpredsjednica udruženja građana „Multi“.

 

(Bh-index)

 

Interesantno za vas

Izdvajamo

Divna gesta! Granični policajci Srbije opremili Envera Beganovića hranom, sokovima i voćem u nastavak puta za Mekku

Nakon pređenih preko 1600 kilometara puta Enver je u petak stigao u Novi Pazar, gdje su ga srdačno dočekali...

Možda vas zanima i ovo