Subota, 27 studenoga, 2021

Tuzlanski kanton prvi u FBIH sa projektima zaštite zraka

Nemojte propustiti

Arhiv (Foto: TIP.ba)
Arhiv (Foto: TIP.ba)

Vlada TK je dala saglasnost na Program raspodjele namjenskih sredstava Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2014. godinu.

Programom se utvrđuje struktura prihoda od ekoloških naknada koji pripadaju resornom ministarstvu, rashodi, način raspodjele namjenskih sredstava, obaveze korisnika sredstava i nadzor nad njihovim trošenjem za 2014. godinu.

Osnovne namjenske prihode koji pripadaju Ministarstvu čine sredstva od registracije vozila prikupljena po osnovu Zakona o Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH i Uredbe o posebnim naknadama za okoliš koja se plaćaju pri registrovanju motornih vozila. Strukturu ukupno planiranih namjenskih sredstava u visini od više od 15 miliona KM čini 8.062.110,54 KM prenesenih sredstava iz 2013., iznos dosuđen Presudom Općinskog suda u Tuzli (glavnica) od 6.614.110,54 KM, neutrošena sredstva iz Programa za 2013. u visini od 1.448.000,00 KM kao i razlika planiranih prihoda u 2013. godini i ostvarenja od 2,5 miliona maraka te sredstva planirana kao prihod u 2014. od 4,5 miliona KM.

Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Program raspodjele kapitalnih izdataka Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2014. godinu. Prihode predstavljaju sredstva dosuđena Presudom Općinskog suda u Tuzli (zatezne kamate) prema tužbi koju je pokrenulo Ministarstvo na temelju Odluke o visini naknade za zagađenje zraka iz termo-energetskih objekata. Strukturu planiranih sredstava čine sredstva po Presudi Općinskog suda u Tuzli u iznosu od 6.682.303,29 KM. Općine Tuzla, Lukavac i Živinice dobit će 85 % sredstava dok će preostalih 15 %, odnosno nešto više od milion KM, biti raspodijeljeno izmedju 12 općina TK. Vlada TK dala je saglasnost na odluke o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za raspodjelu namjenskih sredstava iz ekoloških naknada i kapitalnih izdataka Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice.

(Danas.info)

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo