Četvrtak, 4 lipnja, 2020

Zbog koronavirusa je otpustili iz bolnice, tri dana kasnije rodila je mrtvo dijete “Pravdu ću potražiti na sudu”

Autor:24sata.hr

Nemojte propustiti

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva upozorava: Virus je još tu!

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naglašavaju kako su održavanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te...

Automobil sletio u rijeku Lašvu, poginuo 27-godišnji mladić iz Visokog, još dvojica povrijeđenih

U nesreći smrtno je stradao A. M. rođen 1993. godine, dok su I.K. rođen 1993. godine i T. T....

Miletić o ubistvima u BiH: Pola Sarajeva zna ko je ubio Dženana Memića; Čuo sam određene informacije o slučaju “Dragičević”

Miletić je kazao da je čuo određene informacije i za smrt Davida Dragičevića u Banjoj Luci – ali da...

Sebija Izetbegović za RTRS: Zašto samo Novalić, zašto samo Bošnjaci?! Hajde svi da odgovaramo

- Iz SDA nisu branili Novalića, nego im nije jasno zašto nisu u istrazi bili svi. Pratim svu štampu,...

Nakon porođaja rekli su joj, kaže, da je došlo do abrupcije posteljice. Idući dan, kaže, bez da je iko s njom razgovarao i ponudio joj bilo kakvu pomoć, otpuštena je kući.

Ivana Sabljak (26) imala je rizičnu trudnoću. Nakon pregleda u bolnici su je otpustili i prebacili joj termin ultrazvuka. Rekli su joj da nije pametno da se šeta po bolnicama dok je korona. Tri dana kasnije rodila je mrtvo dijete.

To mi je bila prva trudnoća. Radovala sam se i željno iščekivala prvi put u naručje primiti svoju kćerkicu. Uzdala sam se u liječnike, vjerovala sam im, ali danas sam uvjerena da sam dijete izgubila zbog njihovog nemara i neprofesionalnosti, s tugom u grlu i suzama u očima priča Ivana Sabljak, koja je u 35. sedmici trudnoće u KBC-u Rijeka porodila mrtvorođenče.

Naime, mlada žena, koja boluje od autoimune bolesti (miastenije gravis – koja se očituje napadima slabosti mišića uslijed destrukcije acetilokonskih receptora posredovane antitijelima i staničnom imunošću), zbog koje je svrstana u osobe s rizičnom trudnoćom, imala je urednu trudnoću tri sedmice do porođaja. Međutim, kad je pri zadnjem pregledu, 13. marta u Domu zdravlja, ginekologinja primijetila da dijete zaostaje u razvoju i težini zbog lošeg protoka krvi i kisika kroz pupčanu vrpcu, trudnica je hitno upućena u KBC Rijeka.

Tu joj je urađen CTG (test se radi kada je termin poroda već prošao ili kad postoji opravdana sumnja da je aktivnost djeteta iz nekog razloga smanjena), koji su doktori ocijenili urednim. Otpuštena je kući i naručena na pregled tri dana kasnije, kad su ponovno napravili CTG nalaz, nakon kojeg je puštena kući i naručena na ultrazvuk 20. marta. Narednog dana Ivana ne osjeća bebu i ponovo odlazi na odjel ginekologije, gdje se radi novi CTG i ultrazvuk. Beba je bila živa.

– Dežurni doktor odlučuje da me zadrži u bolnici pod kontinuiranim nadzorom jer se radi o visokorizičnoj trudnoći. Idući dan napravljen je novi CTG, ali ne i ultrazvuk. Otpuštena sam, s tim da mi je doktorica otkazala termin za ultrazvuk 20. marta i zakazala ga 10 dana kasnije uz obrazloženje da ‘nije baš pametno da se šetam po bolnicama tokom korone’. Otišla sam kući uplašena i zbunjena, ali vjerovala sam da doktori savjesno obavljaju svoj posao i znaju šta rade” – prisjeća se uplakana Ivana.

Tri dana kasnije, 21. marta, pred sam porođaj, je prokrvarila. U pomoć poziva Hitnu, koja je prevozi u bolnicu, u kojoj je ultrazvuk pokazao da je dijete mrtvo.

– “Ni tada nisam dobila nikakvo objašnjenje osim onoga da nema otkucaja srca. Kad sam pitala zašto se to dešava, rečeno mi je da će se to znati nakon obdukcije. Cijeli svijet mi se srušio. Zbog velikoga gubitka krvi dobila sam dvije doze kako bih došla sebi, ali nisam bila svjesna ničega oko sebe, bila sam u potpunom šoku. Prebačena sam u rađaonicu, gdje su me inducirali i gdje sam zbog bolova tražila epiduralnu. Porođaj je trajao punih 12 sati i zadnje čega se sjećam je da sam sestrama u nekoj zadnjoj nadi rekla: ‘Možda ipak zaplače’”- priča vidno potresena i uplakana mlada žena.

Nakon porođaja rekli su joj, kaže, da je došlo do abrupcije posteljice. Idući dan, kaže, bez da je iko s njom razgovarao i ponudio joj bilo kakvu pomoć, otpuštena je kući.

U konačnom nalazu napisali su da sam dan nakon porođaja otpuštena kući na moje insistiranje, što apsolutno nije točno. Pa nisam znala gdje sam ni šta sam, a kamoli da nešto insistiram i da se sama brinem o sebi kod kuće. Sad znam da sam trebala insistirati i na odgovorima i na pomoći, jer sam sigurna da bi moje dijete bilo živo da su mi samo napravili ultrazvuk i ostavili u bolnici pod nadzorom, što je jedan od doktora i zahtijevao još 17. marta, kaže Ivana, koju ni nakon mjesec dana niko od doktora nije nazvao s rezultatima obdukcije niti da je pita kako je i treba li joj psihološka podrška.

Ivana se tad sa suprugom Markom Krmpotićem (29) odlučila posavjetovati s advokaticom Ingrid Barić, koja je zastupala Miroslava Maškarina. Pravdu će tražiti na sudu, prenosi 24sata.hr

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva upozorava: Virus je još tu!

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naglašavaju kako su održavanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te...

Slučaj u BiH: Provalnika zatekao u kući svog brata, “potegao” pušku...

Provalnik je zadobio prostrijelnu ranu u predjelu noge i nakon što mu je ukazana ljekarska pomoć u Domu zdravlja Derventa prevezen je u dobojsku...

Balkanci proslavom bajrama napravili novi klaster u Njemačkoj?

Za sada nije odlučeno hoće li neko zbog tog naglog širenja zaraze i pravno odgovarati. Za usporedbu, dodaje DW, broj novooboljelih u proteklih sedam...

Veliki porast novozaraženih: Dvije osobe preminule, 31 zaražena iz šest bh....

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su i dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona....

Automobil sletio u rijeku Lašvu, poginuo 27-godišnji mladić iz Visokog, još...

U nesreći smrtno je stradao A. M. rođen 1993. godine, dok su I.K. rođen 1993. godine i T. T. rođen 1992. godine zadobili tjelesne...

Možda vas zanima i ovo