Utorak, 27 srpnja, 2021

Tužna stvarnost u BiH: Djeca u udžbenicima ispravljaju pogrešnu tablicu množenja i uče da je Neum u Hrvatskoj

Nemojte propustiti

U udžbeniku za deveti razred OŠ po hrvatskom nastavnom planu i programu stoji kako Neum nije u BiH, dok pak u udžbeniku po bosanskom nastavnom planu i programu nije nabrojan Neum, a dio bh. primorja nije uopće upisan u regiju niske Hercegovine

Iako nije posve pouzdano ko je preteča tablice množenja ili ko ju je pak osmislio, je li se radilo o Pitagori, o nekim matematičarima iz prvog stoljeća ili se pak radilo o osmom stoljeću s jednim od najvećih arapskih matematičara Al-Hvarizmijem. No, kada bi danas, 20-ak stoljeća kasnije, kojim slučajem propitivali udžbenike iz kojih uče djeca u osnovnim školama, bili bi u šoku.

Naime, u udžbeniku matematike za četvrti razred OŠ po, inače osporavanom, devetogodišnjem obrazovanju, nalaze se nevjerovatni rezultati tablice množenja, piše Vecernji.ba.

Tako je 8 x 6 = 49, 7 x 9 = 72, dok je pak 9 x 9 = 84. Ispravni rezultati su 48, odnosno 63 i 81, što su snalažljiva djeca i ispravila zaokružujući netačne odgovore te su brojevima ispod upisala tačna rješenja kako ih ova tablica ne bi zbunjivala.

Da se kojim slučajem tablica množenja uči kao po sistemu Velike Britanije, gdje se množe brojevi do 12, a ne do deset kako je kod nas slučaj, pogreški bi vjerovatno bilo i više. Teško je povjerovati kako su pogreške tehničke naravi ili tek grafičke obrade jer, primjerice, 84 ne postoji množenjem bilo kojega broja u okviru tablice množenja. Zakazali su lektori, korektori, urednici i na kraju zavodi koji daju odobrenje za izdavanje knjiga.

Nažalost, ovo nije jedina krupna pogreška u udžbenicima iz kojih uče djeca po svim trima nastavnim planovima i programima u osnovnim i srednjim školama, koji su također posve neprimjereni potrebama suvremenog obrazovanja i tržišta rada, nego govori i o nepoznavanju osnovnih detalja države u kojoj ta djeca žive.

Ilustracija

Uz maltretiranje djece složenim državno-pravnim ustrojem u nižim razredima OŠ, o čemu nisu do kraja upoznati ni predstavnici u vlasti, u jednome od udžbenika, također po hrvatskom planu i programu, BiH se titulira kao republiku. Što je, blago rečeno, prijeporno činjenično, suštinski i politički, piše Večernji list.

U udžbeniku geografije za šesti razred OŠ u BiH napravljena je golema pravopisna pogreška. Naime, u opisu jedne fotografije piše “Oresund – most koji spaja Dansku i Švecku”. Uz to, u udžbeniku za deveti razred OŠ po hrvatskom nastavnom planu i programu stoji kako Neum nije u BiH, dok pak u udžbeniku po bosanskom nastavnom planu i programu nije nabrojan Neum, a dio bh. primorja nije uopće upisan u regiju niske Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Još su šokantnija otkrića u udžbenicima prirode i društva za četvrti razred osnovne škole u Republici Srpskoj. Naime, na jednoj od stranica ovog udžbenika opojna droga marihuana predstavljena je kao industrijska biljka duhan.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedna “šuplja priča”: Milorad Dodik mora glasati u Predsjedništvu ako ne želi biti preglasan

Važno je napomenuti da Dodik nikada nije propuštao dolazak na sjednice Predsjedništva BiH upravo zbog bojazni da bi neke...

Možda vas zanima i ovo