Četvrtak, 25 travnja, 2024

Tužna sudbina nastradale Hazbe! Govorila je: Moja Nura ili će se udati za doktora, ili neće nikako

Preporučeno

U nesreći na pružnom prijelazu smrtno je stradala Hazba Kosić, Zeničanka koja je poznata svim Zeničanima

U mjestu Blatuša kod Zenice u četvrtak je došlo do nesreće na pružnom prijelazu u kojoj je smrtno stradala jedna osoba.

– Do nesreće je došlo na pružnom prijelazu. Lokomotiva Željeznica FBiH udarila je pješakinju H.K. (1936. godište) iz Zenice koja je smrtno stradala.

U ovoj nesreći smrtno je stradala Hazba Kosić, Zeničanka koja je poznata svakom ko je iz Zenice.

Rahmetli Hazba i Nura itekako su simbol Zenice, mnogi su ih nazivali i “zeničke legende”, koje će pamtiti brojne generacije građana. Nema osobe u Zenici koja ne zna ili ne pamti ova dva lica sa zeničkih ulica.

Upravo se čita:  MUP RS: Danas ćemo vježbat, nema razloga za uznemirenost građana

Njih dvije, Hazba i Nura ponekada sjede ispod lipa na šetalištu. Malo sam razgovarao s njima. Imaju veliki problem. Uzet im je stan, koji je rahmetli Sakib (Hazbin muž) zaradio i dobio od rudnika Zenica. Na sudu su. Pokušavaju vratiti svoj stan – napisao je tada Mirsad Đulbić.

Ugledah na Facebooku fotografiju nasmijane Hazbe i njen mi osmjeh razbi staklo na prozoru sjećanja, a misli poletiše napolje, ne želeći da ostanu u meni… Pa ću ih evo podijeliti s vama.

Nema tog Zeničana koji ne zna ili ne pamti ova dva lica sa zeničkih ulica. Sredinom osamdesetih, mi klinci iz Nove Zenice, već smo završili ”Osnovnu Mahalsku školu” i nastavili usavršavanje na ”Fakultetu zeničkih ulica”.

Upravo se čita:  Nestabilno vrijeme se nastavlja, neka mjesta bi mogla dobiti 10 do 20 cm novog snijega: Evo šta nas očekuje

Niko u gradu nije ostajao ravnodušan na prizor u kojem, velika djevojka, s obaveznim cvijetom u kosi i drugim u ruci, šeta s mamom držeći je pod ruku.

Nikada se nije saznalo čija je originalna ideja, ali se uvijek među rajom našao neki odvažni gelipter koji bi dobacio:

”Nuro, ho’š se udat za mene?” ili ”Hazbo, daj mi Nuru da se ženim?” Na što bi Hazba odgovarala: ”Nura će se udat’ za doktora, il’ se neće ni udat’!”

Nije to bilo nikakvo podrugivanje, već jednostavno sastavni dio ceremonije koja nas je obostrano uveseljavala. Ma koliko se Hazba trudila da zadrži namrgođeni zaštitnički lik majke, sjaj u ocima je odavao njeno zadovoljstvo, tim našim pokušajima da ”iskamčimo ruku njene kćerke”.

Upravo se čita:  Šta se jede u bolnicama: Za neke riba na tacni, za druge samo mahune

Kažu da se Nura ni dan danas nije udala. Da li je u pitanju ljubav prema majci… da bude uz nju dok god je živa… ili još uvijek nije naišao pravi doktor? Sada više i nije bitno, bitan je osmijeh na njihovom licu – napisao je on.

I uistinu, očigledno je samo ljubav prema majci, da bude uz nju dok god je živa, jedno od najrealnijih objašnjena zašto se nije udala i do posljednjeg dana života bila uz njenu majku koja je stradala večeras u 87. godini života.

A pratila je Hazba svoju Nuru i čuvala od zlonamjernih pogleda kao školjka skupocjeni biser, piše 072Info.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas