Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Potresna životna priča porodice Kešetović

Nemojte propustiti

Nevres Kešetović je je bio jedan od sposobnijh građevinskih inžinjera. Čovjek koji je imao sve u životu, suprugu, troje djece, dobar posao, auto, kuću, sve što može čovjek poželiti. Bio je to visok čovjek, preko 190 cm i sa 110 kilograma,a danas je to čovjek koji ima 50 kila i koji leži na krevetu od jednog metra, piše na svom Facebook profilu Elvir Karalić (Pomozi.ba), a potresnu priču o porodici Kešetović prenosimo u cjelosti.

Foto: Elvir Karalić (Pomozi.ba)
Foto: Elvir Karalić (Pomozi.ba)

Nevres Kešetović je ustao jedno jutro, otišao na trčanje, vratio se i doživio moždani udar. Pritisak je bio 360/180 i doktorima je trebalo 7 sati da skinu taj pritisak pri čemu je moralo biti isječeno skoro pola Nevresove lubanje i tu počinje agonija i borba za Nevresovu porodicu. Kada sam to vidio kod naše prve posjete rekao samo sebi, dzaba ti Elvire sva auta, motori, mobiteli, satovi, kuće, vikendice da imaš i da se boriš za te stvari, dovoljna je samo jedna sekunda da sve to nestane i kada se desi ta sekunda sve to postaje nebitno i samo što ostaje su naša dobra djela jer dzaba ti bilo koje auto na parkingu ako dođeš u ovo stanje. Heroj ove priče postaje Nevresova žena Amira. Žena koja se bori dvije godine i četiri mjeseca da drži Nevresa u životu i da osigurava djeci koliko toliko normalan život.

Nevres je u trećem stadiju kome (vegetacija) i apsolutno ne zna za sebe ali Amira ga vec dvije godine sama održava na životu a troškovi za to su nenormalno veliki. Na početku je Nevres bio u bolnici ali kada je dobio dekubitis Amira ga na svoju ruku izvedi iz bolnice i sama ga zaliječi kući pomoću nekih trava i čajeva što je bio fenomen i prvi put da je neko uspio da uradi tako nešto. Međutim, Amiri djeca pomažu u svom tom belaju i onda se desilo to da je jedno dijete, valjda od te klete sekirancije, dobilo šećer.. šta da vam kažem na sve to, srce mi se steže svaki put ..

porodica-kesetovic2Da bi održavala Nevresa na životu, Amira mora da nabavlja 50ml Brown šprice na koje se hrani, da sama čisti i vadi tubus na koji Nevres diše, zatim stvari za kateter koje su potrebne kao i razne gaze za dekubitis pošto mu se prije par mjeseci dekubitis ponovo vratio ali ovaj put je tu neka bakterija i više nema šanse da će se to moći zaliječiti. Svaki dan Amira otkuhava Nevresovu posteljinu jer sve mora biti maksimalno sterilno i mjesečno troši blizu 20kg faksa. Ne može Amira ništa da radi jer je 24 sata prikovana za svog supruga i čeka, čeka da vidi šta će biti, da li će se nekim čudom Nevres probuditi iz kome za šta su male šanse, što je i ona sama svjesna ili će im muka biti okončana na drugi način. Amira čeka i bori se, a ono što me potaklo da baš danas ovo napišem je činjenica da u moru ovih slučajeva koje pomažemo i koji mene lično zovnu po 100 puta a ima tu raznoraznih varalica, prevaranata, ublehaša i čega sve ne, ima ih koji se zaduže na sve strane, dignu kredite i rasipaju se a onda kasnije kontaju mene i pomozi.ba preveslati da im mi pravimo kuće i tako te stvari .. eh, u moru raznih slučajeva imate Amiru Kešetović, ženu kojoj je potrebno 2-3 hiljade mjesečno da bi održavala Nevresa u životu i nikad dragi moji prijatelji, nikad me nije nazvala da me pita da joj pomognemo. Nazvala me za Bajram i Novu Godinu da mi čestita i to je sve, a znam da joj treba, treba joj više nego većini ovih koje pomažemo ali ne bi ona tražila, nema te sile..

Zato sam odlučio maloprije da je pozovem i da je pitam kako ide, kaže ona „ ma sve isto moj Elvire, moram se boriti, hvala ti što si nazvao“ . Pa reko, što se ne javiš nikad znam da ti treba svega, „ a šta ću, moja je ovo borba“ – kaže ona. Kad ne zaplakah ako mi vjerujete ..

Pitao sam je šta ti je sad pored osnovnih stvari još potrebno i rekla je dekubitalni dušek jer joj stari više nije funkcionalan, probušio se ili šta li već.

Ovim putem vas molim sve koji možete da pomognete njima da to i učinite. Mi smo bili već 5-6 puta u zadnjih 10 mjeseci, nabavljali smo iz Njemačke i drugih država šprice za Nevresa, nabavljali smo i gaze za dekubitis uz pomoć HU Miris, nosili smo hranu, odjeću, faks za pranje, radile su se akcije i u Tuzli za pomoć nijma ali dok god je Nevres u stanju u kojem jeste njima će se morati pomagati ako ne želimo da još neko od troje djece nedaj Bože oboli jer teška je to borba i Amira se trudi da to sama sve predevera ali Boga mi ne može bez obzira na njenu snagu.

Zato, opet apelujem na sve koji mogu da pomognu da to i učine, one koji su na području Tuzle da sami odu ako mogu, da upoznaju tu ženu i da vide i osjete tu neku njenu energiju, tu borbenost, tu snagu ..

Mi im planiramo za nekih 15-tak dana ponovo otići u posjetu pa svi koji žele da pomognu a koji su iz drugih krajeva BIH i dijaspore da idu sa standardnim računima od udruženja „Pomozi.ba“ s tim da opet ponavljam, ko god je u mogućnosti direktno da ode trebao bi to učiniti jer više će cijeniti sve što ima u životu jednom kada vidi Amiru Kešetović i upozna se sa njenom borbom …

Kontakt informacije porodice Kešetović možete dobiti na Facebook profilu Karalić Elvir (Pomozi.ba), koji je i autor ovog teksta.

Transakcijski račun za uplate u BiH :154-160-20044490-67
Za uplate iz inostranstva :
Banks name : Intesa Sanpaolo Banka BIH
SWIFT CODE:UPBKBA22
IBAN: BA39 1541602004449067
Udruženje “Pomozi”, Brčanska 17, 71000 Sarajevo
Svrha : Za Kešetoviće

Paypal : paypal@pomozi.ba

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo