Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

TV voditelj Fikret Hodžić: “Najteže mi pada što nisam pronašao nijednu očevu kost”

Nemojte propustiti

Moj uspjeh je moja osveta, a moja osveta je moja knjiga” dio je iz knjige koja nosi naziv “I ja sam iz Srebrenice”, čiji je autor novinar i voditelj Hayat TV-a Fikret Hodžić.

fikret.HKroz knjigu, koja je nastajala dvije godine, Hodžić je objasnio sve strahote kroz koje je prolazio tokom agresije na našu zemlju i vremenu kada je izgubio oca Ibrahima, čiji ostaci ni dan-danas nisu pronađeni. Uvodne riječi objasnio nam je sam Hodžić.

‘Nikad nisam bio zao čovjek. Zbog toga ne mogu biti zao ni prema onima koji su meni učinili zlo. Unatoč svim problemima, uspio sam da se izborim sa životom i da im se osvetim na najgori mogući način, a to je riječima, a ne djelima, kao što su to učinili oni’, poručio je Hodžić na početku razgovora za Dnevni avaz.

Vrlo detaljno Fikret je u knjizi opisao sve što je proživio u periodu od 1992. godine pa do danas te se jasno i s knedlom u grlu prisjetio 12. jula 1995., dana kada je s majkom Fikretom i mlađim bratom Redžepom napustio Srebrenicu, s kojima danas živi u Sarajevu.

‘Pamtim taj dan itekako dobro, kao i posljednje riječi koje je izgovarao moj otac Ibrahim. Njega sam posljednji put vidio dva dana prije nego što smo napustili Srebrenicu i otad pa do danas nije pronađena nijedna njegova kost. To je ono što mi, zapravo, i pada najteže’, kazao je Hodžić.

Bilo je bolno početi ispisivati prve stranice knjige, priznao je Hodžić, za koju su prvobitno znali samo njegovi najbliži.
‘Bilo je dana kada sam se sam zaključavao u sobu kako bih pisao. U tim trenucima nisam želio nikoga da vidim. Ne zbog toga što su mi ljudi smetali, nego zato jer nisam nikoga htio da zaprepastim svojim izgledom ili da brinem svoje najbliže. To su bili dani kad sam se baš osjećao i izgledao loše, jer sam na neki način ponovo proživljavao isto. Prisjetiti se toliko loših stvari nije bilo nimalo lako.

Svi oni koji budu pročitali ovu knjigu shvatit će moje riječi’, pojasnio je Hodžić.
Iako knjiga “I ja sam iz Srebrenice” još nije ugledala svjetlo dana, Hodžić je s ponosom pričao o 10. julu, danu kada će u Potočarima biti upriličena promocija njegovog djela.

Nekoliko je puta, priznaje Hodžić, htio odustati, ali mu je podrška najbližih pomogla da istraje do kraja.

(Bh-index/Dnevni avaz)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač Porschea pijan izazvao nesreću, pa prijetio policajcima

Vozač Porschea je alkotestiran nakon čega je utvrđeno da je imao 1,75 g/kg alkohola u organizmu. Vozač automobila "Porsche" sinoć...

Možda vas zanima i ovo