Subota, 12 lipnja, 2021

Tvrde stručnjaci: Ovo je važan korak u zaštiti protiv koronavirusa

Nemojte propustiti

Podaci iz Wuhana, kineskoga grada koji je bio žarište bolesti, pokazuju da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća znatno veća u pušača.

Pranje ruku i nepribližavanje drugim osobama na najmanje metar dobre su mjere, no za pušače važan korak u zaštiti protiv koronavirusa mogao bi biti i prestanak pušenja, ocjenjuju stručnjaci.

Pušenje je nezdravo, a na pitanje povećava li opasnost od koronavirusa povezanog s bolešću Covid-19, Michael Pfeifer, predsjednik Njemačkog društva za respiratorne bolesti odgovara potvrdno.

Odgovor je potvrdak čak i ako u ovom trenutku ima premalo raspoloživih podataka kojima će potkrijepiti procjenu.

Primjerice, za sada nije jasno kako pušenje povećava opasnost od infekcije. No to se čini vrlo vjerojatnim jer “kod pušača, općenito, veća je opasnost da se zaraze virusnim infekcijama”, kaže Pfeifer.

Razlog tomu je što “pušenje smanjuje prirodnu obranu dišnog sistema zbog čega ga virus lakše napada”.

“To znamo iz svakodnevnog kliničkog rada – ali još nije dokazano s trenutačnim koronavirusom”, kaže Pfeifer, voditelj pulmologije u Sveučilišnoj bolnici Regensburg u Njemačkoj.

Navodi da podaci iz Wuhana, kineskoga grada koji je bio žarište bolesti, pokazuju da je opasnost od teže kliničke slike bolesti s upalom pluća znatno veća u pušača.

Uvijek je dobro prestati pušiti, s koronavirusom ili bez njega, no u vrijeme epidemije koronavirusa “moguće je uticati na opasnost od oboljenja ako se prestane pušiti. Razlika uvijek postoji između aktivnog ili bivšeg pušača”, zaključuje Pfeifer.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo