Utorak, 27 srpnja, 2021

Pobuna stručnjaka u Srbiji: Vučićeva vlast se neodgovorno ponaša prema problemu korona virusa

Nemojte propustiti

Epidemiolog Zoran Radovanović je, komentirajući u autorskom tekstu za beogradsku štampu situaciju s koronavirusom u Srbiji, oštro zamjerio državnim dužnosnicima neodgovornost i često bizaran odnos prema epidemiji novog virusa.

U Srbiji su u utorak ujutro službeno potvrđena još dva slučaja koronavirusa (Covid-19), dosad ukupno četiri, objavilo je ministarstvo zdravlja, dok ugledni epidemiolog u autorskom tekstu poručuje kako je “vrijeme da političari zašute, a da stručnjaci pokažu što znaju”.

Od posljednjeg izvještaja u ponedjeljak u 18 sati, kada je potvrđen drugi slučaj Covida-19, do jutros u osam sati testirani su uzorci pet osoba od kojih su dva bila pozitivna, a tri negativna na novi koronavirus.

Do 10. marta 2020. godine, u nacionalnom referentnom laboratoriju Instituta za imunologiju i virusologiju “Torlak” testirano je 108 osoba, objavilo je ministarstvo zdravlja.

Radio-televizija Srbije (RTS) javila je da su i dva nova slučaja s Infektivne klinike u Beogradu, dok beogradski elektronki mediji navode da su oboljele dvije žene.

Prema saznanjima agencije Tanjug, riječ je o dvije djevojke koje su prethodno bile u kontaktu sa zaraženom osobom, koja je trenutno u inostranstvu.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji potvrđen je u petak 6. marta kod 43-godišnjeg muškarca iz Bačke Topole koji je smješten na liječenje u KBC Vojvodina u Novom Sadu, a drugi zaraženi pacijent je državljanin Kine, zaposlen u jednoj IT firmi u Beogradu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će zbog koronavirusa u Srbiju privremeno biti zabranjen ulaz iz kriznih područja u kojima je registriran veliki broj zaraženih.

Vučić je za komercijalnu televiziju KCN u ponedjeljak navečer rekao da će Srbija zabraniti ulaz ljudima iz pojedinih područja poput sjevera Italije, pojedinih dijelova Švicarske, Južne Koreje i određenih pokrajina Kine, te Irana.

Beogradski portal Telegraf neslužbeno doznaje da će vlada Srbije tokom prijepodneva razmotriti nove pooštrene preventivne mjere koje je predložila Radna skupina formirana za kontrolu koronavirusa.

Epidemiolog Zoran Radovanović je, komentirajući u autorskom tekstu za beogradsku štampu situaciju s koronavirusom u Srbiji, oštro zamjerio državnim dužnosnicima neodgovornost i često bizaran odnos prema epidemiji novog virusa.

“Sa žaljenjem se može uočiti da nigdje u svijetu, kao u Srbiji, političari nisu, u očekivanju epidemije, dali toliki doprinos stvaranju čitave jedne antologije bizarnosti. Naši epidemiolozi i infektolozi su se s mnogo posvećenosti pripremili za suočavanje s predstojećim izazovom i teško im pada što se dobro zamišljen sustav mjera ne ostvaruje u praksi”, upozorio je Radovanović.

“Sretna je okolnost što je vrijeme iščekivanja isteklo, bolest je već tu, tako da je vrijeme da političari zašute, a da stručnjaci pokažu što znaju”, poručio je ugledni srbijanski epidemiolog.

U Srbiji dosad nije bilo ograničenja i zabrane javnih okupljanja, a zasad nema najava ni o otkazivanju predstojećeg međunarodnog sajma automobila “DDOR BG Car Show 07” i međunarodnog sajma motocikala “Motopassion”, koji su planirani od 19. do 25. marta na Beogradskom sajmu.

Od ponedjeljka je, po preporuci ministarstava zdravlja i prosvjete, na snazi obveza odgađanja planiranih maturalnih i studijskih putovanja i primjenjuje se bez iznimke za sve zemlje, prenosi Hina.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo