Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Tvrdi da ima rješenje zadatka vrijednog milion dolara: Ramiz Jahić traži promotora

Nemojte propustiti

Penzioner Ramiz Jahić iz Fojnice i dalje tvrdi da ima rješenje matematičkog zadatka vrijednog milion dolara. Fasciniran brojevima, Amerikanac Endru Bil (Andrew Beal) iz Teksasa ponudio je ovu nagradu.

Foto: Dnevni avaz

Riječ je o zadatku nazvanom Bilova pretpostavka, koju i on sam pokušava riješiti više od 20 godina.

Jahić se posljednjih dana obraćao institutima za zaštitu intelektualnog vlasništva u Banjoj Luci i Mostaru te Matematičkom institutu u Osijeku kako bi zaštitio svoje rješenje.

– Ima nekoliko načina koji dovode do verifikacije. U tu svrhu volio bih imati pouzdanog promotora, koji bi omogućio stručno prevođenje, brzu komunikaciju, po potrebi i finansiranje kroz faze koje moram proći. Već sam dobio nekoliko ponuda, ali neću žuriti – kazao je Jahić, koji je posebno podvukao “bude li sve kako treba, cijela BiH će slaviti”.

Podsjetimo, bankar iz Dalasa, D. Andrew Andy Beal ponudio je Bealovu nagradu 1997. godine i ona je iznosila 5.000 dolara, međutim, tokom godina, ova cifra je znatno porasla i trenutno iznosi milion dolara.

Beal je samouki matematičar i kaže da želi da inspiriše druge mlade ljude da krenu da se zanimaju za matematiku i nauku.

(Bh-index/Dnevni avaz, Foto: Dnevni avaz)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo