Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Tvrdio 30 godina da je nevin: Smaknuli ga u samo 18 minuta

Nemojte propustiti

Lester Bower (67) je 31 godinu bio u zatvoru. Smaknut je u srijedu u 18 sati po lokalnom vremenu smrtonosnom injekcijom. Osuđen je bio za ubistvo četvero ljudi. Sve vrijeme je tvrdio da je nevin.

Bower je bio najstariji od 526 zatvorenika koji su od 1982. godine smaknuti u Teksasu. Osuđen je u oktobru 1983. godine da je u hangaru na ranču u blizini Shermana ubio četvoricu. Tužitelji su ga teretili da je htio ukrasti avion iz hangara koji je prije toga pokušao kupiti od jedne od žrtava.

– Puno se govorilo o mom slučaju, puno se pisalo, ali nije sve bila istina – govorio je Bower. Tokom smaknuća šest je puta tiho zahrkao i onda se prestao micati. Proglasili su ga mrtvim nakon 18 minuta.

Bower, prodavač hemikalija iz Arlingtona uhapšen je nakon što su 8. oktobra 1983. pronađena mrtva tijela Boba Tatea (51), graditelja i vlasnika ranča, Philipa Gooda (29), zamjenika šerifa koji je prodavao ultralake avione i pokušavao je prodati jedan čiji je vlasnik bio Tate, te Jerryja Browna (52) lokalnog dizajnera interijera i policajca Ronalda Mayesa (39).

Tužitelji su napravili “klimavu” optužnicu utemeljenu uglavnom na indicijama. No dijelovi aviona kasnije su pronađeni u Bowerovoj kući. Bower je najprije lagao, a onda je priznao i ženi i policiji da je bio na ranču i rekao je da je kupio avion iako nije imao račun.

Ipak, nikakvi fizički dokazi nisu Bowera povezivali s mjestom zločina. Oružje kojim su počinjena ubistva nikada nije pronađeno. Bower dotad nije bio poznat policiji. Bilo je indicija i da je ubistva počinio profesionalac. Pojavile su se i informacije da su muškarcu ubijeni zbog droge, a jedan je diler navodno rekao svojoj djevojci da je “posao krenuo krivo” te da je došlo do pucnjave.

Policija je pak tvrdila da su dokazali kako je Bower više puta zvao Tatea i Gooda. Utvrdili su i da je Bower prodavao i oružje te da je imao oružje slično onome kojim su počinjena ubojstva, piše Daily Mail. Bowera su dosad već šest puta trebali smaknuti.
Iscrpio je sva pravna sredstva i sve su mu žalbe na kraju odbijene.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo