Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Tvrdnje seizmologa: “Razoran potres pogodit će i BiH”

Nemojte propustiti

‘Hoće li se to dogoditi za pet mjeseci, pet, 15 ili 50 godina, manje je važno. Vjerujte da nisam pesimist ako kažem da će tada kao kule od karata popadati većina zgrada koje su pravljene od početka devedesetih do danas’, kaže seizmolog Trkulja.

Foto: IlustracijaPredsjednik Društva za zemljotresno inženjerstvo RS Drago Trkulja kazao je za portal Haber.ba da je činjenica da se BiH nalazi na trusnom području koje periodično pogađaju snažni potresi.

Za ilustraciju je naveo primjer Banje Luke, gdje je prvi snažniji potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru zabilježen 1888. godine, zatim je 1935. zabilježen potres iste jačine, 1969. bio je katastrofalan potres od 6,3 stupnja po Richteru, da bi posljednji jak potres banjalučko područje pogodio 1981. godine.

Novije zgrade padat će kao kule od karata

“Dosadašnja statistička istraživanja pokazuju da će Banju Luku, ali i područje istočne Hercegovine u budućnosti sigurno pogoditi potres približne razorne snage kakav je bio onaj na sjeveru Apeninskog poluotoka. Hoće li se to dogoditi za pet mjeseci, pet, 15 ili 50 godina, manje je važno. Vjerujte da nisam pesimist ako kažem da će tada kao kule od karata popadati većina zgrada koje su pravljene od početka devedesetih do danas! Najveći broj objekata koji je građen u ovom razdoblju ne ispunjava standarde za projektiranje i gradnju na trusnim područjima, zbog čega bi potres jačine šest stupnjeva po Richteru, ali i nešto slabiji u našim gradovima porušio čak do 70 posto stambenih zgrada”, upozorava Trkulja.

Iz Centra za seizmologiju federalnog hidrometeorološkog zavoda u BiH kažu da su pod velikim rizikom područja Banje Luke, Treskavice, Trebinja, Nevesinja, Mostara i Neuma.

Seizmolog Rusmir Gorušanin ocijenio je da je realno očekivati da će u sljedećih 50 godina ova područja pogoditi potresi jačine od oko 5,5 stupnjeva po Richteru.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Reakcije na Greifovo “priznanje greške” o broju ubijenih Srebreničana

Urednik Haaretza, časopisa u kojem je objavljen ovaj članak, kaže kako “kritičari ovak Greifov potez nazivaju ‘očajničkim pokušajem popravke...

Možda vas zanima i ovo