Nedjelja, 7 ožujka, 2021

Tvrdnje seizmologa: “Razoran potres pogodit će i BiH”

Nemojte propustiti

Sindikat policije KS stao u odbranu kolega iz Zvorničke: Niko nema pravo na onakav odnos prema policiji

– Ovom prilikom želimo najoštrije osuditi očigledno provociranje i omalovažavanje policijskih službenika, uz napomenu da niko nema pravo na...

Inspektori u masovnoj akciji po Sarajevu: Kontrola restorana, trgovina, kladionica, tržnih centara, prevoza…!

Najavljeni pojačani nadzori biće nastavljeni i tokom narednih dana, uz podsjećanje da će u ponedjeljak, 8. marta inspektori kontrole...

Uhapšena novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistica iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević jutros je uhašena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Iz Operativnog centra MUP-a KS-a...

“Sve podsjeća na mart prošle godine”: BiH pred novim lockdownom!

Trenutno jedine vakcine koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je jučer odobrila Agencija za lijekove...

‘Hoće li se to dogoditi za pet mjeseci, pet, 15 ili 50 godina, manje je važno. Vjerujte da nisam pesimist ako kažem da će tada kao kule od karata popadati većina zgrada koje su pravljene od početka devedesetih do danas’, kaže seizmolog Trkulja.

Foto: IlustracijaPredsjednik Društva za zemljotresno inženjerstvo RS Drago Trkulja kazao je za portal Haber.ba da je činjenica da se BiH nalazi na trusnom području koje periodično pogađaju snažni potresi.

Za ilustraciju je naveo primjer Banje Luke, gdje je prvi snažniji potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru zabilježen 1888. godine, zatim je 1935. zabilježen potres iste jačine, 1969. bio je katastrofalan potres od 6,3 stupnja po Richteru, da bi posljednji jak potres banjalučko područje pogodio 1981. godine.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Novije zgrade padat će kao kule od karata

“Dosadašnja statistička istraživanja pokazuju da će Banju Luku, ali i područje istočne Hercegovine u budućnosti sigurno pogoditi potres približne razorne snage kakav je bio onaj na sjeveru Apeninskog poluotoka. Hoće li se to dogoditi za pet mjeseci, pet, 15 ili 50 godina, manje je važno. Vjerujte da nisam pesimist ako kažem da će tada kao kule od karata popadati većina zgrada koje su pravljene od početka devedesetih do danas! Najveći broj objekata koji je građen u ovom razdoblju ne ispunjava standarde za projektiranje i gradnju na trusnim područjima, zbog čega bi potres jačine šest stupnjeva po Richteru, ali i nešto slabiji u našim gradovima porušio čak do 70 posto stambenih zgrada”, upozorava Trkulja.

Iz Centra za seizmologiju federalnog hidrometeorološkog zavoda u BiH kažu da su pod velikim rizikom područja Banje Luke, Treskavice, Trebinja, Nevesinja, Mostara i Neuma.

Seizmolog Rusmir Gorušanin ocijenio je da je realno očekivati da će u sljedećih 50 godina ova područja pogoditi potresi jačine od oko 5,5 stupnjeva po Richteru.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prijava protiv policajaca koji su uhapsili novinarku Ahmetašević, pokrenuta istraga: Oglasio se i ministar MUP-a

Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnešena je pritužba na rad policijskih...

Možda vas zanima i ovo