Srijeda, 26 siječnja, 2022

U akciji Perač uhapšeno više od 70 osoba

Nemojte propustiti

Pripadnici Federalne uprave policije, u koordinaciji s kolegama iz MUP-a Republike Srpske, provode obimnu akciju Perač usmjerenu protiv osoba za koje postoje osnovi sumnje da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala. Kako je saopćeno, izvršeni su pretresi objekata na sedam lokaciju u BiH, o toga šest u FBiH i na jednoj lokaciji u RS-u.

Foto: ArhivNezvanično, pretresi su vršeni u objektima firme “Dunmorr group” na Stupu u Sarajevu, u naselju Nova Varoš u Banjoj Luci i Bihaću. Riječ je o firmi koja je registrovana u Švicarskoj i koja, nezvanično, ima fiktivne produžnice u BiH preko kojih su vlasnici sa lažnim identitetima oprali stotine hiljada eura. U ovu firmu najviše novca su ulagali klijenti iz Njemačke, Austrije i Švicarske.

U akciji je privedeno više od 40 osoba u Sarajevu, 22 osobe su privedene u Banjoj Luci, a desetak osoba je lišeno slobode u Bihaću.

Akcija se izvodi po pribavljenoj naredbi Suda Bosne i Hercegovine,  po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U pretresima i privođenjima sudjeluje veliki broj policijskih djelatnika iz oba entiteta, a provodi se u više bh. gradova. Akcija je usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje većega broja osoba, osumnjičenih za organizirani kriminal, u svezi sa kaznenim djelima pranja novca, prevare i porezne utaje, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. Operativno-taktička akcija Perač rezultat je višemjesečne istrage, koju je provodila Federalna uprava policije u koordinaciji s MUP-om Republike Srpske, ali i policijama regije.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih...

Možda vas zanima i ovo